Lengyel államtitkár: A németeknek el kell ismerniük a vétó érvét

2020. november 20. 14:09
Krzysztof Szczerski emlékeztetett, hogy a költségvetési vita első szakaszában Hollandia is kilátásba helyezte a vétót.

„Lengyelország azt reméli, hogy folytatódik a kompromisszumkeresése a hétéves uniós keretköltségvetés és a helyreállítási alap ügyében” – jelentette ki Krzysztof Szczerski lengyel elnöki kabinetfőnök és külügyi államtitkár pénteken, hangsúlyozva egyúttal, hogy a soros német uniós elnökségnek el kellene ismernie a vétó létjogosultságát.

Szczerski az uniós tagállamok vezetőinek csütörtök esti videokonferenciájára reagált a lengyel közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva. A kabinetfőnök szerint az uniós költségvetési csomagról szóló tárgyalások jelenleg „nagyon érzékeny fázisba” érkeztek. A politikus a lengyel kormány munkája „első jó gyümölcsének” nevezte, hogy ma mindenki a tárgyalások éjszakai újranyitásáról beszél, és senki sem próbálja ráerőszakolni a többiekre saját álláspontját. Szczerski egyebek között arra utalhatott, hogy Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke az uniós értekezlet után kijelentette: a legtöbb tagállam elégedett a jogállamisági mechanizmust is magában foglaló megoldással, mivel azonban néhányan nem támogatják azt, az ET továbbra is mindenki számára elfogadható megoldást keres.   

A lengyel államtitkár úgy vélekedett: a német soros uniós elnökségnek el kellene ismernie „a vétó érvét”, taktikája a kompromisszumkeresés kell, hogy legyen a tárgyalások következő szakaszában. Emlékeztetett, hogy a költségvetési vita első szakaszában Hollandia is kilátásba helyezte a vétót. A kabinetfőnök kifogásolta, hogy az Európai Unióban a jogállamiságot nem jogi, hanem politikai értelemben fogják fel. „Ez az oka a jelenlegi helyzetnek, ami elfogadhatatlan” – mondta. Hangsúlyozta, hogy a jogállamiság elengedhetetlen eleme a jogbiztonság. „Ha valamiért megbüntetnek, tudnunk kell, miért és milyen alapon. Ez pedig nincs meg, mert a brüsszeli érdekek és politikusok néhány éve elrontották az európai jogot” – jelentette ki Szczerski.   

Mateusz Morawiecki kormányfő – aki a csütörtöki videoértekezleten megerősítette a lengyel álláspontot a költségvetési feltételrendszer elutasításáról – pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta: Európa akkor nagy, ha a nemzetek Európája marad. „Az EU értéke az államok jogegyenlőségén, az alapszerződések betartásán, nem pedig az alapszerződéseket megkerülő rendelkezéseken alapul” – hangsúlyozta Morawiecki. Hozzátette: az EU nem lehet kettős mércék, egyenlők és egyenlőbbek uniója.

(MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés