Bródy: Jó ideig nem szeretnék találkozni Szörényi Leventével

2020. november 20. 10:30
Bródy János szerint nem volt előjele Szörényi kritikáinak vele kapcsolatban.

A Blikkben is reagált Szörényi Levente lapunknak adott interjújára Bródy János. Ismert, Szörényi beszélt egykori alkotótársa régi rendszerben játszott szerepéről, az SZFE-s daláról pedig azt mondta: „Bródy az SZFE-s szerepvállalással eddig nem látott mélységekbe »pengette le« magát.”

Én úgy nőttem fel, hogy ha valakivel bajom van, azt szemtől-szemben megmondom. Leventével körülbelül egy hónapja találkoztam az Erkel Színházban, az István a király operai bemutatóján. Hosszú ideig álltunk egymás mellett a színpadon, együtt zenéltünk, együtt beszéltünk át mindent, ám ott, az Erkelben Levente egy szóval sem mondta, hogy valami baja lenne velem, vagy azzal, hogy véleményt mondok különböző ügyekben. Most pedig itt van ez a kifakadás, amit egyszerűen nem értek. Az biztos, hogy jó ideig nem szeretnék találkozni Szörényi Leventével...” – reagált a Blikknek Bródy, aki megdöbbent az interjún.

Nyitókép: MTI Fotó, Soós Lajos

Összesen 177 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bródynál valami rosszul van bekötve - "Leventével körülbelül egy hónapja találkoztam ... Levente egy szóval sem mondta, hogy valami baja lenne velem, vagy azzal, hogy véleményt mondok különböző ügyekben."
A baj csak az, hogy Bródy videója október 31-én jött ki, kevesebb, mint egy hónapja - nehéz lett volna szóban olyasmire reagálni, ami akkor még meg se történt. De ha jól értem, amit mond, akkor eddig se nagyon találkozott Szörényivel, nem hinném, hogy Bródy kinyilatkoztatása komoly törést okozna Szörényi lelkivilágában.

Lassan gépeltem, megelőztél.
Azért Bródynak az Artisjus működését sem lehet elfelejteni, ami a szokásos módon egyszerre viselkedett hatóságként és magáncégként, a környező országoknál jóval nagyobb költségeket áthárítva a vásárlókra.

És az még zsebpénz ahhoz képest, amikor Bródy igazgatósága alatt a kb. 100 emberrel működő cég sokmilliárdos működési költséget számolt el - nagyjából a teljes bevétel felét.

Van ebben igazság, ahogy az is igaz, amit Szörényi mondott. Két obsitos, aki képes volt arra a rendkívül ritka teljesítményre, hogy maradandót is alkottak a könnyűzenében. Rendszerváltozás utáni politikai szerepléseikre és múltjukat értékelő bakugrásaikra, vagy Szörényi az amatőr-történészkedésére, azonban nem lehetnek büszkék. Majd megbékélnek egymással odaát.

Hirtelen csak ezt találtam: "2008-as évre vonatkozóan az Artisjus 13 milliárd forint jogdíjat szedett be, melyből 9,7 milliárd forintot osztott szét a zenészeknek, 2,8 milliárdot pedig magára költött, fél milliárdot meg eljótékonykodott ..."
Voltak "erősebb" évei korábban is, de érted az egész mögött az ideológiát: állami monopóliumot (a jogdíjak behajtását) kiszervezték egy magáncégnek, viszont mivel magáncég, ezért senkinek semmi beleszólása nincs abba, hogy mekkora költségkerettel és profithányaddal oldja meg a feladatát (állami hivatal nagyjából a tizedéből megcsinálta volna ugyanezt). Jó, hát erős SZDSZ-es hátszél kellett hozzá, még ma is megszolgálja a belé vetett bizalmat.

Szörényi nem állt össze a régi pártállamiakkal, Bródy ezt az SZDSZ-en keresztül megtette. Azon az idézett tatai konferencián senki nem kötelezte, hogy ő is elítélje a tiltott zenekarokat. Szörényi ennyit mondott el róla és ezek igazak.

Most, hogy így mondod Bródy kapcsán, folyamatosan jutnak eszembe a dolgok: annak idején olvasgattam az Artisjus saját kiskátéját, hogy miért vannak, mit csinálnak, hogy csinálják, abban volt szó arról, hogy nyilvános koncerten saját számok előadásánál is kell jogdíjat fizetni. De semmi gond, erre azért van szükség, mert a kis zenekarok mások számait is előadják (bejegyzett nagy zenekaroknak pont ezért már nem kell fizetniük), ami jogdíjköteles, viszont a befizetett jogdíjat vissza fogják kapni év végén.
Valaki erre írta, hogy vissza is kapott vagy tíz forintot, hiába, az elosztás ugye már úgy ment, hogy a rádióműsorok, stb. alapján megbecsülik a hallgatottságot...
De persze az Artisjushoz tartozni nem kötelező, ki is lehet maradni belőle, igaz, hogy ekkor ugyanígy meg kell fizetni a jogdíjakat, hiszen erre a törvény kötelez, viszont ekkor már garantáltan nem fog kapni tőlük semmit.

Már szegyenlem, hogy van tőle bakelitem és ezzel hozzájárultam ahhoz, hogy remekül éljen a szocializmusban.

Koncert a Köztársaságért. Ennyike...

Tudom, amit írtam, az a körülbelül húsz évvel ezelőtti állapot volt. Koncerten nyilván szerzői jogdíjat kell fizetni, ha nem a saját számát adja elő valaki (vagy ha alapból vélelmezik, hogy nem saját számot fog előadni)
A gond az volt akkor, hogy nyilván csak becsülni tudták, hogy melyik számot hányan hallgatták, ezek közül ki volt az, aki fizetett is érte, de a kis zenekarok erősen mínuszosak voltak, mondhatni, az ő kárukra tévedtek az arányok számításánál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés