„Helyette is szégyenkezem!” – Szörényi-nagyinterjú hetilapunkban

2020. november 19. 07:00

Szörényi Levente, az Illés és a Fonográf zenekar egykori énekese, gitárosa tabudöntögető interjút adott a Mandiner hetilapnak, amelyben éles kritikával illette egykori szerzőtársát, Bródy Jánost is.  Ízelítő ma megjelent hetilapunkból.

2020. november 19. 07:00
null

A Mandiner hetilap csütörtöki számában Szörényi Leventével készített nagyinterjút Joó István.

Ebben az SZFE körül kialakult botrányt Szörényi az 1990-es, SZDSZ-es taxisblokádhoz hasonlítja, és szégyelli, hogy zenésztársa is beállt a sorba, amikor felvonulási indulót írt a barikádozó hallgatóknak. „Bródy akcionizmusát, amelyről képtelen még hetvennégy évesen is leszokni, nem tudom védelmembe venni” mondja Szörényi, majd folytatja:

A „szabad ország, szabad egyetem” jegyében tüntető hallgatóknak írt csasztuskájával szégyent hozott magára és közös életművük jó részére, beleértve az István, a királyt – véli.

Nemzedékek óta probléma, hogy az SZFE nemhogy színésznagyságokat, de közepes tehetségeket sem ont magából, mondja Szörényi, ezért még iritálóbb az a gőg, ami a tiltakozókat fűti: „ha nem az ő kezükben van az uralom, akkor mindenre képesnek kell lenni.”

Szörényi Levente<br>Fotó: Földházi Árpád
Szörényi Levente
Fotó: Földházi Árpád

Az interjúban előkerülnek múltbeli dolgok is, például egy 1981-es zenészkonferencia jegyzőkönyve, amelyben az ott felszólaló Bródy János Tóth Dezsőnek, a hírhedt kommunista művelődési miniszterhelyettesnek és Lendvai Ildikónak, a KISZ KB kulturális osztályvezetőjének tett hitet az együtt haladás mellett, elhatárolódva az alternatív zenekaroktól.

Szörényi erről így szól: „Nem csodálkozom, hogy ez a jegyzőkönyv most válik közismertté. A dokumentum hiteles. Ott ültem én is azon a tatai könnyűzenei konferencián, ahogy az egész zenésztársadalom az újoncokkal együtt; raportra voltunk hívva.

Ekkor szégyenkezett először miatta és helyette, meséli Szörényi.

Arra a kérdésre, hogy annak idején miért nem az SZDSZ felé orientálódott, mint Bródy, a származásával felelt: a felmenői a történelmi középosztályhoz tartoztak, ezért is rokonszenvezett a demokrata fórummal. És noha az első szabadon választott kormány vezető pártjának logóját ő tervezte, az Antall-kormány alatt, ahogy korábban és később sem, nem lett pártdalnok. Míg Bródy fel-fellépett az SZDSZ kampányában, teszi hozzá.

Szó kerül még napjaink világpolitikájáról, az emberiség ellen harcoló globális elitről, a Black Lives Matter jelenségről és az amerikai elnökválasztásról is. Amerika térdre kényszerítését Szörényi meglepőnek tartja, szerinte ez történik a szemünk láttára. „Kennedy meggyilkolásával kezdődött, mert megpróbált belenyúlni a deep state dolgaiba. Trumpot, aki ellen négy éven át hőzöngött a világmédia fősodra, már le se kell lőni, szavazástechnikai trükkökkel kiszorítják” – hangzik az igen erős megállapítás.

Szörényi Levente úgy véli, a kelet-európai bolsevizmus áttette a székhelyét nyugatra, és Amerikában már győzni látszik,

míg itthon az Orbánt mindenáron eltakarítani kívánók SZDSZ-módra kiáltoznak nyugati „segítségért”.

Címlapkép: Ficsor Márton

Kapcsolódó cikkek

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gondoran
2020. november 23. 14:23
A demencia jele a romló emlékezet és az összefüggéstelen szöveg. Szörényi azt állítja, hogy "az SZFE nemhogy színésznagyságokat, de közepes tehetségeket sem ont magából". Elfelejti (vagy nem is tudja), hogy az SZFE-n nem csak színészeket képeznek, de rendezőket, operatőröket is. Elfelejti, hogy színészként pl. itt végzett az a Borbély Alexandra, aki Európai Filmdíjat kapott az Enyedi Ildikó (az SZFE tanára) filmjében nyújtott teljesítményéért. Itt tanult Erdély Mátyás, aki az Oscar-díjas Saul fia operatőre volt. Itt tanult Horvát Lili, akinek új filmje sorra nyeri a filmfesztiválok díjait. És itt tanult számos más elismert művész, akikről Szörényi talán nem is hallott, de ez nem az SZFE hibája. Egy munkatársi-művészi kapcsolatot szétverhet a politika, de arra nem elég magyarázat, hogy valaki össze-vissza beszéljen.
mokány
2020. november 20. 11:44
Rihanna érdeklődik : " Mi a VAS van Budapest ?"
Agnieszka
2020. november 20. 08:37
A mennyei Alma utcában most Valaki nagyon büszke lehet Leventére. Nem kis bátorság kellett ehhez a színt valláshoz, még most is. Ezt itt, a földön is meg kell becsülni.
annamanna
2020. november 20. 03:46
Az a durva, hogy nemrég még valóban, vidáman adtak kettős interjút, és abban volt egy elég megdöbbentő részlet is: "- Azért akinek hirtelen hatalma lesz, gyakran elkezd mindenhez is érteni. Szörényi: Persze, ez igaz, volt is nemrég egy ilyen abszurd élményem. - Mi történt? Szörényi: Nagyon fontos emberrel találkoztam... - Kivel? Szörényi: Nem lenne korrekt névvel kikotyogni, s amúgy is: a jelenség a fontos, nem a személy. Nagyon barátságos volt először, még a Holdvilágárokban folytatott ásatásainkról is kérdezősködött. Később aztán közölte, hogy nagyon nem szereti ezt a Koppányt, akit mi a darabban megírtunk Tinivel. Szóval, ha még terveink vannak a művel, netán támogatás is kellene azokhoz, valamit csináljak vele. - Koppánnyal? Szörényi: Igen. - Hogy írjon át egy 37 éves darabot a fontos ember kedvéért? Bródy: Amelynek ráadásul mindenki tudja kívülről a szövegét! Szörényi: Igen! Agyrém. Tűnődtem, vajon mit szeretett volna látni. Angyalszárnyas, tépelődő Koppányt? Magát jobboldalinak, konzervatívnak mondó kormány idején történt ez, holott még az elvtársak is képesek voltak kezdeni valamit Koppánnyal. Beleképzelték Nagy Imre figuráját, ő tehát a vesztes hőzöngő, szuper volt nekik úgy. És pont ez a mostani társaság nem tud mit kezdeni az István, a királlyal? Bródy: Levente, tudod, mit jelent ez? Azt, hogy ha ma írnánk meg, sokkal nehezebben kerülne színpadra - ha egyáltalán. Szörényi: Hogyne. Ezt már számtalanszor átgondoltam. Ma nem biztos, hogy be lehetne mutatni. Itt tartunk. Napi politikai ügyekkel egyébként nem foglalkozom egy ideje, de ez azért elkeserítő tapasztalat. Mindenesetre Demeter Szilárdra pont nem ez a szerencsétlen megközelítés volt a jellemző. A programjában rengeteg pénz van előirányozva például arra, hogy stúdiók, próbatermek épüljenek - nem a cenzúrázás, hanem az alapvető infrastruktúra kiépítése szerepel benne." https://www.valaszonline.hu/2020/07/06/szorenyi-brody-konnyuzenei-program-pim-interju/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik