Semenya: A női atléták jogaiért küzdök

2020. november 18. 14:36
A strasbourgi emberjogi bíróságnál fellebbez az atléta, aki magas tesztoszteronszintje miatt nem indulhatna több versenyen, csak ha gyógyszert szed.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál fellebbez Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai atléta, miután a Svájci Szövetségi Bíróság szeptemberben elutasította a keresetét, melyet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavalyi ítélete ellen nyújtott be – adta hírül az insidethegames.biz. A női 800 méter londoni és riói aranyérmese a svájci bíróságnál a CAS azon döntésének hatályon kívül helyezését szerette volna elérni, mellyel a sportdöntőbíróság helyben hagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) nők tesztoszteronszintjére vonatkozó szigorú szabályozását.    

Semenya az akar lenni, aki

A WA 2018-ban határozott úgy, hogy 400, 800 és 1500 méteren nem indulhatnak olyan női versenyzők, akiknek magas a tesztoszteronszintjük, csak ha gyógyszerekkel korlátozzák annak mértékét. Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet. „Tovább harcolok a női atléták jogaiért mindaddig, amíg mindannyian olyan szabadon nem futhatunk, amilyennek születtünk” – jelentette ki a szeptemberi elutasító bírósági döntés után a dél-afrikai sztár, aki 2012 és 2016 után jövőre nem nyerheti meg sorozatban harmadszor is a női 800 méter olimpiai aranyérmét. Két éve ugyanis jelezte, hogy nem hajlandó gyógyszereket szedni.    

Greg Nott, Semenya ügyvédje a mostani fellebbezést indokolva azt mondta, hogy egy sportszervezet semmiképpen sem gátolhatja az alapvető emberi jogokat, ezért cselekedniük kell. Semenya pedig így fogalmazott: „Nem vagyok hajlandó engedni, hogy a WA megakadályozzon abban, hogy az legyek, aki vagyok.”

(MTI)

Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...hogy egy sportszervezet semmiképpen sem gátolhatja az alapvető emberi jogokat,"

Női sporteseményen elindulni alapvető emberi jog lett. Mi a tököt akarnak még az "alapvető emberi jogok"-ba belenyomni?

Egyébként a tesztoszteront lehet kívülről is bevinni. Az meg tiltott doppingszer-használatnak minősül. De valószínűleg a doppingolás is hamarosan alapvető emberi jog lesz.

Rakerestem, rejtett heréi vannak.

"Semenya is an intersex cisgender woman, assigned female at birth, with XY chromosomes and naturally elevated testosterone levels due to 5a-Reductase deficiency."

Ő egy XY kromoszómás nő, aki születéskor női nemet kapott, mert, nem fejlődtek ki a heréi, feltehetően valami más genetikai, vagy környezeti hatás miatt.

https://en.wikipedia.org/wiki/..

A sportversenyeken való részvétel nem alapvető emberi jog. Minden sportágnak vannak szabályai. A női sportágak egyik alapszabálya, hogy ott csak nők versenyezhetnek. Aki nem egyértelműen nő, az ne versenyezzen. Nézze.

Mégis elfogadják nőnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés