„Helyette is szégyenkezem!” – Szörényi-nagyinterjú hetilapunkban

2020. november 19. 7:00
Szörényi Levente, az Illés és a Fonográf zenekar egykori énekese, gitárosa tabudöntögető interjút adott a Mandiner hetilapnak, amelyben éles kritikával illette egykori szerzőtársát, Bródy Jánost is.  Ízelítő ma megjelent hetilapunkból.

A Mandiner hetilap csütörtöki számában Szörényi Leventével készített nagyinterjút Joó István.

Ebben az SZFE körül kialakult botrányt Szörényi az 1990-es, SZDSZ-es taxisblokádhoz hasonlítja, és szégyelli, hogy zenésztársa is beállt a sorba, amikor felvonulási indulót írt a barikádozó hallgatóknak. „Bródy akcionizmusát, amelyről képtelen még hetvennégy évesen is leszokni, nem tudom védelmembe venni” mondja Szörényi, majd folytatja:

Bródy az SZFE-s szerepvállalással eddig nem látott mélységekbe »pengette le« magát.”

A „szabad ország, szabad egyetem” jegyében tüntető hallgatóknak írt csasztuskájával szégyent hozott magára és közös életművük jó részére, beleértve az István, a királyt – véli.

Nemzedékek óta probléma, hogy az SZFE nemhogy színésznagyságokat, de közepes tehetségeket sem ont magából, mondja Szörényi, ezért még iritálóbb az a gőg, ami a tiltakozókat fűti: „ha nem az ő kezükben van az uralom, akkor mindenre képesnek kell lenni.”

Szörényi Levente<br>Fotó: Földházi Árpád

Az interjúban előkerülnek múltbeli dolgok is, például egy 1981-es zenészkonferencia jegyzőkönyve, amelyben az ott felszólaló Bródy János Tóth Dezsőnek, a hírhedt kommunista művelődési miniszterhelyettesnek és Lendvai Ildikónak, a KISZ KB kulturális osztályvezetőjének tett hitet az együtt haladás mellett, elhatárolódva az alternatív zenekaroktól.

Szörényi erről így szól: „Nem csodálkozom, hogy ez a jegyzőkönyv most válik közismertté. A dokumentum hiteles. Ott ültem én is azon a tatai könnyűzenei konferencián, ahogy az egész zenésztársadalom az újoncokkal együtt; raportra voltunk hívva.

Bródy ott tényleg elárulta az akkori új hullámot.”

Ekkor szégyenkezett először miatta és helyette, meséli Szörényi.

Arra a kérdésre, hogy annak idején miért nem az SZDSZ felé orientálódott, mint Bródy, a származásával felelt: a felmenői a történelmi középosztályhoz tartoztak, ezért is rokonszenvezett a demokrata fórummal. És noha az első szabadon választott kormány vezető pártjának logóját ő tervezte, az Antall-kormány alatt, ahogy korábban és később sem, nem lett pártdalnok. Míg Bródy fel-fellépett az SZDSZ kampányában, teszi hozzá.

Szó kerül még napjaink világpolitikájáról, az emberiség ellen harcoló globális elitről, a Black Lives Matter jelenségről és az amerikai elnökválasztásról is. Amerika térdre kényszerítését Szörényi meglepőnek tartja, szerinte ez történik a szemünk láttára. „Kennedy meggyilkolásával kezdődött, mert megpróbált belenyúlni a deep state dolgaiba. Trumpot, aki ellen négy éven át hőzöngött a világmédia fősodra, már le se kell lőni, szavazástechnikai trükkökkel kiszorítják” – hangzik az igen erős megállapítás.

Szörényi Levente úgy véli, a kelet-európai bolsevizmus áttette a székhelyét nyugatra, és Amerikában már győzni látszik,

míg itthon az Orbánt mindenáron eltakarítani kívánók SZDSZ-módra kiáltoznak nyugati „segítségért”.

Címlapkép: Ficsor Márton

Összesen 150 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne Szörényi miatt szégyenkezz! Miatta nem kell szégyenkezned.
Magad miatt szégyenkezz! Magad miatt kell szégyenkezned.

Koncz Zsuzsa média ámokfutásáról nem kérdeztétek?

A mennyei Alma utcában most Valaki nagyon büszke lehet Leventére.

Nem kis bátorság kellett ehhez a színt valláshoz, még most is. Ezt itt, a földön is meg kell becsülni.

Nem volt ez mindig így! Nem volt a Levi eddig párt-propaganda felmondó. Nem is szerették itt a kommentelők.
De most, hogy megzakkant, már imádják.
De nem annyira, mint én!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés