Görög bevándorlási miniszter: „Rossz idők járnak az embercsempészek üzleteire”

2020. november 18. 16:54
A politikus szerint százmillió eurót veszítettek az embercsempészek az idén.

Jelentős veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni az idén azok az embercsempészbandák, amelyek az utóbbi években migránsok százezreit szállították Törökországból Görögországba és ezzel az Európai Unió területére – jelentette ki Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter szerdán Athénban.

„Rossz idők járnak az embercsempészek üzleteire” – hangsúlyozta Mitarákisz. Becslései szerint az utóbbi hónapokban több mint százmillió eurót (36 milliárd forintot) vesztettek a bűnözők amiatt, hogy a görög biztonsági erők fokozottan ellenőrzik a tengeri határokat, s így csak kevés migránst tudtak Görögországba juttatni.

A jogvédők panaszkodnak

Jogvédők ugyanakkor azzal vádolják a görög hatóságokat, hogy időnként illegális módon visszafordítják Törökországba a menedékkérőket.

A bevándorlási miniszter szerint készek kivizsgálni ezeket az értesüléseket, viszont leszögezte, hogy nem engednek a szigorú határvédelemből. „Európának határai vannak, és Görögország kötelessége ezeket megvédeni” – hangsúlyozta. Kijelentette, hogy nemcsak a menedékkérőknek, de a helyi lakosoknak is vannak jogaik, amelyeket Athén a nemzetközi jog tiszteletben tartásával védelmezni fog. Mitarákisz kifejtette, hogy ezzel a görög égei-tengeri szigetek lakóira utalt, akik nem képesek elviselni többé a több ezer migránssal túlzsúfolt ottani menekülttáborok jelentette tehertételt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) statisztikája szerint az év eleje óta 9342 migráns érkezett a török partokról a görög szigetekre, miközben tavaly egész évben 59 726.

Megreformálják a menedékkérelmek benyújtásának rendjét

Nótisz Mitarákisz a kormány kétéves bevándorlási stratégiáját ismertető sajtókonferencián bejelentette, hogy Görögország új menekülttáborokat épít, egyben pedig korlátozza a migránsok tartózkodási idejét a szigeteken. Mint mondta, az új befogadóközpontok 2021 tavaszára készülnek el Kósz, Lérosz, Leszbosz, Híosz és Számosz szigeteken. Hozzátette: egyetlen menedékkérő sem marad fél évnél hosszabb ideig ezekben a létesítményekben.

A miniszter szerint a hatóságok megreformálják a menedékkérelmek benyújtásának rendjét, így a kérvények távolról és az interneten keresztül is előterjeszthetőek lesznek a folyamat felgyorsítása érdekében. Mitarákisz szerint az átalakításokkal gyorsabban feldolgozhatják a csaknem 87 ezer elfekvő menedékkérelmet is.

A tavaly nyáron hatalomra került, konzervatív Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök megfogadta, hogy baloldali elődjeinél szigorúbb bevándorlási politikát fog folytatni. Ennek keretében a többi között korlátozta az elutasított menedékkérelmek esetében a fellebbezési eljárást, amely korábban hónapokig, sőt évekig is elhúzódhatott.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés