Elhunyt Benkő László, az Omega billentyűse

2020. november 18. 8:46
A neves rockzenész 77 éves volt.

„Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után elhunyt. A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad” – olvasható az Omega Zenekar Facebook oldalán. 

Az Omega tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban – olvasható életrajzában. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben jelent meg első szólóalbuma, a Lexikon, melyet az évek során további nyolc követett. 2002-ben alapította az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest, 2006-tól a Bulldózer együttes koncertjein volt vendégelőadó, 2013-tól rendszeresen fellépett a Megapolis nevű tribute együttessel amellyel Omega slágereket játszottak. Omega slágerekből komolyzenei átiratokat is készített, melyből három jelent meg album formájában.

2009-től szülővárosában a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője volt. 2017-ben májrákot diagnosztizálták nála, melyből kitartó küzdelem után felépült és a koncertezést ez idő alatt se hagyta abba. Benkő László 77 éves korában távozott. 

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Laci, és Omega: Nagy Köszönet!
A magyarok! mindig jó szívvel fognak emlékezni rád...

Pár héttel ezelőtti interjú:

"Próbálok barátkozni a másvilággal. Nagyon furcsa álmaim vannak. Egy pillanatban azt hittem, hogy már nem itt vagyok, és mintha visszafordultam volna onnan. Elég félelmetes volt."

Részvétem a családnak.
Több bakelit lemezem van. Meghallgatom.

Ez nem igaz. Angol nyelvterületen nem ismertek, de Németországban, Skandináviában sikeresek voltak, sok lemezük jelent meg. Lényegében ők voltak az egyedüli valóban piacképes magyar zenekar Nyugat-Európában. Fű alatt (nem saját néven) a Boney M-nek is írtak számokat.

Kevesebben lettek, elmaradt egy jóbarát. Isten nyugosztaljon.

Kevesebben lettek, elmaradt egy jóbarát. Isten nyugosztaljon.

Kevesebben lettek, elmaradt egy jóbarát. Isten nyugosztaljon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés