Több mint 1200 migráns érkezett a Kanári-szigetekre a hétvégén

2020. november 16. 15:27
A legtöbb migránst regisztrálják, és tesztelik koronavírusra.

Összesen 1275 migráns érkezett a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre a hétvégén – közölte a spanyol parti őrség hétfőn.

Az idén tízszeresére nőtt az afrikai kontinensről érkező migránsok száma a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken, amelyek mindössze száz kilométerre vannak Marokkó nyugati partvonalától. Az illegális bevándorlókat szállító bárkák a legtöbb esetben Marokkóból, Mauritániából, illetve a csaknem 1500 kilométerrel délebbre található Szenegálból indulnak. Az idén az aszályok, a koronavírus-járvány, a szegénység, a munkanélküliség és az erőszak elől menekülő mintegy 17 ezer menedékkérő választotta ezt a veszélyes tengeri útvonalat. 2006-ban számuk meghaladta a harmincezret.

A legtöbb migránst Gran Canaria Arguineguin kikötőjébe viszik regisztrálni, illetve koronavírus-tesztelésre. Sok menedékkérő hetek óta hevenyészett sátortáborban él a kikötőben. A hatóságok bejelentették, hogy bezárják a sátortábort és egy befogadóközpontot hoznak létre, ez azonban még nem kezdte meg működését.

A spanyol hadsereg csütörtöki közlése szerint menekülttábort húztak fel kétszáz ember elszállásolására a Barranco Seco településen. A spanyol hatóságok 2006 óta fokozzák a határvédelmet és az érkezők száma így évente néhány száz főre apadt. A Földközi-tengeren bevezetett szigorú intézkedések és a koronavírus járványa miatt kialakult gazdasági nehézségek miatt újabban viszont ismét többen próbálkoznak.

(MTI)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés