Lukasenka szerint szégyen az amerikai elnökválasztás

2020. november 7. 17:14
Fehéroroszország elnöke a „demokrácia megcsúfolásának” tartja az amerikai elnökválasztást.

Aljakszandar Lukasenkáról cikkezett a TASZSZ. A belorusz vezető szerint a Minszk-Washington kapcsolatok nem fognak változni se pozitív, se negatív irányba, bármi is legyen az elnökválasztás kiemenetele, avagy attól függetlenül, hogy Joe Biden vagy Donald Trump nyeri meg azt. „Nem számítok arra, hogy a viszonyunk megváltozna”idézte az elnököt a BelTA hírügynökség hírei alapján a TASZSZ, aki az újságírók kérdéseire válaszolt, többek közt az amerikai elnökválasztással kapcsolatban is. Az államfő azután nyilatkozott, hogy meglátogatott egy belorusz atomerőművet. „Se a régi [Donald Trump – TASZSZ jegyzet], sem az új [Joe Biden – TASZSZ jegyzet] nem fogja felhelyezni országunkat a térképre” – vélekedett Lukasenka. „Tudják, az amerikaiak elmerülnek a saját problémáikban. Nekik a külpolitika nem más, mint cirkálók, repülőgép-hordozók, bombák, lövedékek és rakéták” – tette hozzá, neheztelve Washingtonra, többek közt ahonnan élesen kritizálták őt az elmúlt hónapokban.

Az elnök arról is beszámolt, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter legutóbbi fehéroroszországi látogatása során több elvi kérdést is megvitatott vele. „Egyszer feltettem neki a kérdés: az USA miért nyitott háborút minden fronton?” – mondta Lukasenka, értve ezt többek közt a kereskedelmi vitákra az EU-val és Kínával. „Igen nagy ország az Egyesült Államok, ám nem képes mindig minden frontján megnyerni minden háborút” – tette hozzá. Lukasenka ezt követően ismét aláhúzta, hogy nem történhet változás a belorusz-amrikai kapcsolatokban, ugyanis bárki is lesz az elnök, a Kongresszus így is úgy is megköti majd a kezét.
A zavaros választásokról

A belorusz elnök negatívan értékelte a november 3-i amerikai elnökválasztást. A kelet-európai autoriter vezető úgy fogalmazott, hogy „egy csúnya gúnya, szégyene a demokráciának” az amerikai elnökválasztás. Lukasenka emlékeztetett rá, hogy azok a nyugati országok ítélték el Fehéroroszországot az augusztusi elnökválasztásért, akik most kiállnak az Egyesült Államok voksának vitatható eredményei mellett. Aláhúzta, tudja, hogy senki nem fog az egykoron őket kritizáló országok közül most elítélő nyilatkozatokat küldeni Washingtonba, holott a szavazatszámlálással és a levélszavazással kapcsolatos problematikák elvitathatatlanok. „Lássuk hogyan reagál erre az EBESZ, vagy a német parlament: megkövetelik-e az ismételt választásokat az USA-tól?” – tette fel ironikusan a kérdést Lukasenka. „Mit szólnak ehhez a britek, a franciák és minden más szuperdemokrata? Semmit, ugyanis félnek” – tette hozzá.

Fotó: MTI/ AP/ Szergej Gric

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pimasz? Nem. Csak egyenlő mércével mér. Választás akkor demokratikus, ha a ballib nyer. Ha a többség dönt, az a diktatúra. Mert a szavak jelentése megfordult. A ti véleményetek tény lett.

Van, de attól még neki is el kell takarodnia a picsába.

Én elhiszem, hogy abban a pillanatban, amukor szóbakerül, hogy ti gazemberek voltatok, vagytok és valószínűleg lesztek is, akkor nektek azonnal témát kell váltani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés