Földrengéssel egyenlő pedofilbotrány Lengyelországban

2020. november 6. 19:13
Vatikán megtiltotta a pedofíliával vádolt boroszlói bíborosnak a főpásztori jelvények használatát.

Az Apostoli Szentszék megtiltotta a pedofíliával vádolt Henryk Gulbinowicz bíborosnak, a nyugat-lengyelországi wroclawi főegyházmegye nyugalmazott érsekének a püspöki hivatalt jelképező jelvények használatát, valamint az egyházi szertartásokban való részvételt - közölte pénteken a varsói nunciatúra.

A 97 éves bíboros ügyében tavaly májusban tett ügyészségi bejelentést egy lengyel férfi ügyvédje, azzal vádolva Henryk Gulbinowiczot, hogy 30 évvel ezelőtt molesztálta az akkor 15 éves védencét.

Emellett felmerült a gyanú, hogy már nyugalmazott érsekként Gulbinowicz eltussolta a wroclawi főegyházmegyében történt pedofíliaeseteket. A nunciatúra közleménye szerint az említett feljelentés, valamint más vádak alapján is hozott vatikáni döntés arról is rendelkezik, hogy a bíborost megfosztják az elhunyt főpásztoroknak egyébként járó, székesegyházban történő halotti szertartás, örök nyugalomra helyezés jogától.   

 A bíborost arra kötelezték, hogy fizessen be bizonyos összeget a lengyel püspöki konferencia kötelekében működő, a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések áldozatainak támogatását, a pedofília megelőzését célzó Szent József Alapítványnak. A wroclawi főegyházmegye pénteki nyilatkozatában bocsánatott kértek a bíboros által bántott személyektől.

A pedofília témájával évek óta foglalkozó lengyel katolikus közíró, Tomasz Terlikowski „földrengéssel egyenlőnek” minősítette a Vatikán lépését. Gulbinowicz bíboros ügye „belevág bizonyos sebbe, de nem zárja be a témát” – írta Facebook-bejegyzésében Terlikowski, úgy ítélve meg, hogy megválaszolásra várnak az egyház életében korábban fontos szerepet betöltő wroclawi főpásztor kapcsolatrendszerével összefüggő további kérdések is.

(MTI)

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csúnya eset, hisztérikus rekaciókkal.

A tanúvallomás az bizonyíték a bíróságon. Persze megdönthető bizonyíték, de ahhoz belső ellentmondást kell benne kimutatni, vagy más bizonyítékokat (alibi, stb.) fölmutatni.

Ha bíboros, akkor a Vatikáni bíróság is illetékes. A cikk egyházi szankciókról szól.

Az egyházi törvénykezés 18 évre teszi a beleegyezési korhatárt. Annyiból kétségtelen öngól, hogy egy csomó eset így "pedofíliává" válik, ami Európában sima beleegyezéses szex volna.

De az egyház világegyház, és Amerikában 18 év a beleegyezési korhatár, másrészt egy pap fiatalokkal valamilyen oktatási szituációban kerül kapcsolatba, így mindenképpen hatalommal való visszaélés.

Nem tudom, mennyi a lengyeleknél a beleegyezési korhatár, nálunk 14 év. Egy 30 éves üggyel állami bíróság elé nem lehet menni.

Szerintem itt nem a rendőrség vizsgálódott, hanem maga az egyház. Első lépésben nyilván a lengyel. Komoly gyanúnak vagy még többnek kellett legyen ahhoz, hogy az ügy feljusson a Vatikánig, akik utána szintén nekiálltak vizsgálódni. Megalapozott ügynek kellett legyen ahhoz, hogy a lengyel egyház továbbküldje, bár lehet, hogy az érintett rangja
( Wroclaw korábbi Érseke) ezt kötelezővé tette.

Világos, mint a vakablak. Ahogy megláttam a képet rögtön erre gondoltam.

Most már. De a harminc éves ügyekre ez nem vonatkozik. Másrészt meg ez a mocsok egy 15 évessel kavart. Az magyar jog szerint nem pedofília. A lengyel jogot persze nem ismerem, de gondolom, a Vatikán tájékozódott, mielőtt ekkorát lépett.

Mondtam/írtam, hogy nem kell a hisztéria...

Az egyházak a kommunisták kiszolgálóitól se szabadultak meg, a pedofiloktól miért kellett volna?

Bizony, a Vatikán is hozhat hisztérikus döntést: a pedofilia ügyek kapcsán nem ritka a túlreagálás. Egy harminc évvel ez előtti eset a jog szerint már elévült. Értem, hogy a pedofilia ügyek különösen kínosak, az egyház ellenségei vastagon meg is lovagolják ezeket. Nem bántom a vatikáni döntéshozókat, mert a kényes helyzetben nem egyszerű optimális döntést hozni.

Nagybácsi fogalmával tisztában vagy? Vannak helyzetek, amikor a nagybácsi fiatalabb az unokahugnál vagy öccsnél. Aztán a nagypapa is lehet valaki 32 évesen...

Már ha nem hamisan vádolnak meg...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés