EP: Megállapodtak az uniós források jogállamisághoz kötésében

2020. november 5. 14:29
A megállapodást még az uniós tagállamoknak, valamint az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának, majd pedig az EP plénumának is el kell fogadnia.

Az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak az unió költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről – közölte az uniós tanács csütörtökön.

A nyilatkozatban Michael Clauss, Németország brüsszeli uniós képviseletének vezetője a megállapodást „fontos mérföldkőnek” nevezte a következő hosszú távú uniós költségvetés és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó csomag szempontjából. Szavai szerint nincs vesztegetnivaló idő, meg kell kezdeni a mentőcsomag felhasználását, ugyanis már a világjárvány második hulláma sújtja a tagállamokat.

Az Európai Parlament tárgyalódelegációja nevében Petri Sarvamaa finn néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő sajtótájékoztatóján kijelentette: sikerült biztosítani a kapcsolatot az uniós források felhasználása és a jogállamiság tiszteletben tartása között. Az Európai Unió először hoz létre mechanizmust, amely lehetővé teszi olyan kormányok finanszírozásának felfüggesztését, amelyek nem tartják tiszteletben az európai értékeket, köztük a jogállamiságot – emelte ki. Tájékoztatása szerint

az új mechanizmus nemcsak akkor lesz alkalmazható, ha az uniós forrásokkal közvetlenül, korrupció, csalás vagy adócsalás útján visszaélnek.

A jogállamiság helyzetét az uniós szerződésekben rögzített valamennyi érték – például a szabadság – és az emberi jogok, beleértve a kisebbségek jogait is, a demokrácia, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének – összefüggésében vizsgálják majd. Az uniós költségvetést védő mechanizmus a jogállamiság megsértésének vagy veszélyeztetésének egyedi eseteitől a szisztematikus jogsértésekig alkalmazható lesz – tette hozzá.

A nyilatkozat szerint az új mechanizmus lehetővé teszi az uniós költségvetés védelmét, amennyiben megállapítást nyer, hogy a jogállamiság elveinek megsértése egy tagállamban befolyásolja vagy súlyosan veszélyezteti az uniós források hatékony és eredményes felhasználását. A szöveg lehetőséget teremt arra, hogy nem csak konkrét korrupció vagy az EU-s források eltérítése miatt lehessen a jogállamisági eljárást megindítani, de

a „tágabb jogállamisági problémákra” is lehessen alkalmazni.

Két feltétel együttes megléte esetén lehetne a jogállamisági mechanizmust aktiválni: az egyik az alapszerződésekben lefektetett jogállami alapelvek sérelme, és hogy ez magában hordozza azt a kockázatot, hogy aláássa az EU megfelelő gazdálkodását.

Bár a Parlament által eredetileg kívántnál hosszabb határidőt kapott a Bizottság és a Tanács, hogy lépjen fel egy beazonosított jogállamisági probléma miatt, de az rövidebb lett, mint amit a Tanács javasolt, 7-9 hónap. A Bizottság, miután megállapítja a feltételek fennállását, elindítja a jogállamisági eljárást. A Tanácsnak főszabály szerint egy kivételes esetben legfeljebb három hónapja lesz dönteni, méghozzá minősített többséggel.

A mechanizmust ellenző országok – köztük Magyarország és Lengyelország – azt már elérték, hogy

az aktiváláshoz a tagállamok minősített többsége kelljen,

szemben az eredeti javaslattal, amely szerint az eljárást a Bizottság kezdeményezte volna, és a leállításhoz lett volna szükség a tagállamok minősített többségére.

A politikai feltételrendszer a következő többéves pénzügyi keret, valamint a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó intézkedéscsomag részét képezheti. A megállapodást még az uniós tagállamoknak, valamint az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának, majd pedig az EP plénumának is el kell fogadnia.

(MTI, Euronews)

Összesen 181 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pedig EZ az elképzelés. Egyébként a 3db "bölccsel" sem jártunk jobban.

Ha marad az Orbán kormány a Magyarország az első alapú politikájával, akkor vég nélküli csuklóztatás vár ránk, ha jönnek Dobrevék, akkor nem lesz csuklóztatás, viszont mindent, amit lehet, aranyat,műkincset, vállalatot, amit lehet és azt is, amit nem, visznek, mint az előző nem Fidesz kormányok alatt már bemutatták.

Ment már itt el egész iparági vertikum, vasút, repülőtér, kereskedelmi kirendeltség.

Hát, ebből így jó lenne kimaradni.

Agyő családtámogatások, egyházak támogatása.

Ez a "jogállamiság" pont úgy hangzik, mint anno Kádár idején a "nemzetköziség".

Ha a kormány 10 éve lop, akkor a baloldalnak is meg kéne tanítani, hogyan is kell ezt csinálni. A Fidesz alatt úgy növekszik a gazdaság, hogy közben nem adósodik el az állam. A Fidesz alatt úgy növekszik a gazdaság, ahogyan a környező országokban. Szóval akárhogyan is nevezzük ezt a valamit, sokkal jobb eredményeket produkál, mint amire az elvtársak rendszere volt képes az ezt megelőző évtizedben.

A történelem ismétli magát. Jelen állás szerint a németek most tankok nélkül szorgoskodnak az új európai rend megteremtésén, , a német hegemónia, sovinizmus érvényre juttatásán. A történelemben számos példa van erre, mármint a politikai akolteremtésre, a szuverenitás letörésére.

Elég csak az OSZFSZK létrehozására gondolni. Lenin, Sztálinnal ellentétben óvott a tagköztársaságok türelmetlen, orosz sovinizmus, felsőbbrendűség szellemében való Moszkva alá gyűrésétől. Lenin, 1922.szeptember 26-i, Kamenyevnek írott levelében írta, hogy Sztálin hajlamos arra, hogy elsiesse a dolgot. Lenin már azt is eredeményként könyvelte el, hogy Sztálin elfogadta a belépés helyett, a formális egyesülés megfogalmazást.

Lenin, Kamenyev támogatását kérte a primitív orosz vonalnak tápot adó bürokratikus centralizmus, az orosz sovinizmus megfékezéséhez.

Az akolból való kibeszélés kezelésének analógiájára jó példa az 1923 tavaszán kirobbant "tatár elhajlás", Szultan-Galijev ügyének kezelése. Aki egyfajta kulturális, történelmi önazonosság igényével lépett fel a nagy központosítás közepette. S mi lett a sorsa, lásd a Fidesz és a Néppárt vitáját.

A gömböc lenyelni készül mindenkit. A demokrácia, az orosz iga alóli felszabadulás szülte szabadság igézetében.....a gyámoltalan, öntudatlan kis nemzetek javára.

Hát, ha focizni akarsz, el kell fogadnod azt amit bíró mond...

Akkor jó! Mi jogállam vagyunk. Jöhet a mani, mani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés