Tömegtüntetésekre készül az ellenzék Georgiában

2020. november 1. 7:22
A grúz ellenzék szerint a kormánypárt „óriási hamisítás eredményeként” őrizte meg hatalmát.

A kormánypárt győzött a szombati georgiai választásokon a szavazatok 58 százalékának összeszámlálása alapján, de az ellenzék szerint ez „óriási hamisítás eredménye”, ezért elutasítják, és ígéretük szerint tömegdemonstrációt szerveznek ellene.

A Georgiai Álom kormánypárt a voksok 49,32 százalékát szerezte meg az eddig összeszámláltak alapján, az ellenzéki pártok pedig összesen a 44,47 százalékát, ezen belül a legsikeresebb párt, az Egyesült Nemzeti Mozgalom 24,92 százalékot. Sok párt érte el a parlamentbe való bejutáshoz szükséges egyszázalékos küszöböt, így az ellenzék valószínűleg szétaprózódott lesz. A 150 képviselői helyből 120-ért folyt a verseny. A megelőző, 2016 októberi választásokon a Georgiai Álom 115, az Egyesült Nemzeti Mozgalom 27, az oroszbarát Hazafiak Szövetsége 6 mandátumot szerzett, két képviselő függetlenként került be a parlamentbe.

A kormányt 2018. június 20. óta Mamuka Bahtadze vezette egészen 2019. szeptember 2-i lemondásáig. 2019. szeptember 8-tól Giorgi Gaharia - addigi belügyminiszter - tölti be a miniszterelnöki tisztséget.

(Forrás: MTI/AFP/Reuters)

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes mi? az egész világon valamiért mindig a nyílt társadalom ellenesek csalnak. Bohócok vagytok ezzel a mantrával, ebből szeretnétek újabb bolsevik, mai nevén liberális forradalmat csinálni. Azt hiszitek, hogy nem lehet észrevenni a százéves párhuzamokat, vagy csak a hetvenöt éves hazai párhuzamot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés