Tüntetők és rendőrök csaptak össze az éjszaka Firenzében és Bolognában

2020. október 31. 7:37
A koronavírus-járvány miatti korlátozások ellen tiltakoztak.

Több órán keresztül zajlott a harc a tüntetők és a rohamrendőrök között Firenze utcáin. A hatóságok a város több pontján igyekeztek oszlatni és feltartóztatni a demonstrálók csoportjait.

Az este kilencre meghirdetett megmozdulást közösségi oldalakon szervezték a központ különböző terein. A plakáton a firenzei dóm kupolája látszott lángoktól körülvéve. A hatóságok nem engedélyezték a tüntetést, és a városközpontot több pontot lezárták. Az üzletek kirakatait már délután bedeszkázták. Dario Nardella polgármester kijelentette, nem hagyja, hogy újfasiszta csoportok szétverjék a várost.

Ennek ellenére a hatszáz főre becsült tiltakozók csoportjai áttörték a kordonokat. Füstbombákkal, kövekkel, üvegekkel támadtak a rendőrökre. A tüntetők között fiatalok, idősek, munkahely nélkül maradtak is voltak, akik békés demonstrációra készültek, de a zavargások láttán elhagyták a menetet. „Nem vagyunk fasiszták, éhezünk!” – kiabálták.

Hatósági információk szerint szélsőjobboldali csoportok, ultra futballszurkolók keresték a rendőrséggel való összecsapást. Más csoportok szélsőbaloldaliakból álltak, akik „gyilkost” kiabáltak a rendőrökre.

Zavargások esténként

Bolognában is több százan vonultak utcára a kormány korlátozó intézkedései ellen. Célpontok voltak az újságírók is, akiket egyebek közt terroristáknak neveztek.

Az országban több mint egy hete mindennapossá váltak a demonstrációk: napközben a szakmai ágazatok vonulnak utcára békés megmozdulásokkal, esténként viszont zavargások robbannak ki. Eddig már a többi közt Nápolyban, Torinóban, Milánóban, Rómában  és a szicíliai Palermóban csaptak össze tüntetők és rendőrök.

Korlátozások

Október közepétől szigorították a korlátozásokat, hétfőtől a vendéglátóhelyeknek este hat órakor be kell zárniuk, bezárták a mozikat, színházakat, uszodákat, edzőtermeket. Kilenc tartományban éjszakai kijárási tilalom lépett életbe. A kormány márciusig befagyasztotta az elbocsátásokat, de a felmérések szerint így is mintegy háromszázezer dolgozó veszítette már el állását.

Egy nap alatt több mint 31 ezer fertőzöttet szűrtek Olaszországban, a húszból nyolc tartományban a kórházak már nem tudnak több Covid-19 beteget fogadni. Sajtóértesülések szerint a Conte-kormány a napi 40 ezres küszöbnél rendelhet el újabb korlátozásokat.

(MTI)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Próbálj meg értelmesebb hülyeségeket írni. Nem kell bármilyen marhaságot ide írni, ami utasításba kapsz, még akkor is, ha ebből élsz, enélkül éhen halnál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés