Szlovákiában megkezdődött az országos tesztelés

2020. október 31. 11:54
Magyarország 200 egészségügyi dolgozóval segít Szlovákiának a tesztelés lebonyolításában.

Nagy lakossági érdeklődés mellett szombaton reggel Szlovákiában megkezdődött az országos koronavírus-tesztelés. A szlovák közszolgálati rádió és az internetes hírportálok jelentései szerint országszerte hosszú sorokban várakoznak az emberek a tesztelésre. Számos helyen akár két-háromórás várakozásra is fel kell készülni. A Bumm hírportál kora reggel arról tudósított, hogy hasonló a helyzet a magyarok lakta nagyobb dél-szlovákiai városokban is.

Szlovákia egész területén 5314 tesztelőhelyet alakítottak ki, amelyek reggel héttől este tízig állnak rendelkezésre. Az emberek antigén-gyorstesztnek vetik alá magukat, s a mintavétel után mintegy fél órával már mindenki megtudja, hogy pozitív vagy negatív lett-e a tesztje. A részvétel önkéntes. Akinek negatív lesz a tesztje, azokra a jövő héten már nem fog vonatkozni a kijárási tilalom. Az ország tesztelés kétnapos, és vasárnap este zárul. Akik most nem tudják leteszteltetni magukat, azoknak egy hét múlva, szombaton és vasárnap lesz még újabb lehetőségük.

Hazahívta egészségügyi dolgozóit az ország

A mintavételt csak szakképzett egészségügyi személyzet végezheti el, amelyből azonban hiány van az országban, és ez szombat reggel is kisebb bonyodalmakat okozott. A szlovák hatóságok ezért az elmúlt napokban több ízben is felszólították a külföldön dolgozó szlovák orvosokat és nővéreket, hogy jöjjenek haza és segítsenek a tesztelésnél. Csehországban mintegy háromezer szlovákiai orvos dolgozik, míg a nővérek száma ennek duplája. A felhívásra több tucatnyian jelezték, készek segíteni a szlovákiai tesztelésnél.

A szomszédos országoktól is segítséget kért Szlovákia

Szlovákia a szomszédos országoktól is segítséget, mintegy 50-50 egészségügyi szakembert kért. Pozsonyban péntek este közölték, hogy Magyarország az ötven helyett 200 egészségügyi dolgozót küld Szlovákiába. A magyar fél hozzáállásáért Ivan Korcok szlovák külügyminiszter nyilvánosan mondott köszönetet. A magyar egészségügyisek Nyitra, Révkomárom, Léva és Tőketerebes környékén fognak dolgozni. További 50 egészségügyi dolgozó Ausztriából érkezik Szlovákiába.

Az országos tesztelést a szlovák hadsereg vezényli le, amely a példa nélküli széleskörű akcióba több mint nyolcezer katonáját vonta be. A tesztelést a múlt hét végén próbálták ki a járvány által leginkább sújtott négy észak-szlovákiai járásban. A tesztelésen 141 ezer ember vett részt, a számba vehető lakosok 90 százaléka, amit a kormány sikernek minősített. A tesztek 5594 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

(MTI)

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Eddig 4% a talált pozitív..

"szerintem például kiderül, hogy a fertőzöttek hány százaléka tünetmentes,"

Ez a fajta teszt nem alkalmasa tünetmentesek kiszűrésére. A tünetmenteseknél kb. 30% az esély. Ahol már jelentkeztek az első tünetek, ott kb 87% az eredménysség. Ezek egy részénél fals pozitív is lehet, mivel másfajta koronavírusokra is érzékeny. Erre az akcióra lehet mondani, hogy vajúdtak a hegyek, egeret szültek. Már ami a lehetséges fertőzőttség felmérését illeti.

Ha azonban azt akarták felmérni, hogy mi mindent képes a hatalomtól a lakosság eltűrni, akkor erre ez a felmérés jó volt.

Válaszok:
hátakkor | 2020. október 31. 17:14

Zágrábban mindeközben minden második teszt pozitív.

Csak Pest-Budán akár. Nem számolom :)

1 milliós nagy mintán 1% pozitív eddig a tótoknál..

"Ezek szerint annak nem látod értelmét, ha fertőzött emberek kerülnek karanténba, és nem fertőznek tovább?"

Nos, valaha a logika úgy tartotta, hogy ha valaki nem akart megázni, nem ment ki az esőre. Ha nem akarsz megfertőződni maradj otthon!

Ha valaki félt a ragadozóktól az erdőben, nem azt kérte az erdészektől, hogy zárják őket ketrecbe, hanem inkább ült a seggén és az erdőt elkerülte. Miért van az, hogy a demokráciákban mindig minden fordítva van?

"Tudod, papa, nem mindenki nyugdíjas, hogy otthon üljön, valakinek dolgozni is kell."

Hát igen, sokat változott a világ. Az öregek a veszélyeztetettek és az öregek hullanak, de a fiatalok vannak beszarva. Ez már valóban nem az én világom.

"Az antigén teszt akkor is pozitív, ha valaki már kigyógyult, nem ?"

Ez még néhány napig előfordulhat a PCR teszteknél is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés