Örményország Oroszországhoz fordult segítségért Azerbajdzsánnal szemben

2020. október 31. 9:07
A hegyi-karabahi harcok egyre közelebb zajlanak az örmény határhoz.

Örményország kérte Oroszországtól, hogy segítsen szavatolni a biztonságát az Azerbajdzsánnal fennálló, Hegyi-Karabah körüli konfliktusban – derült ki az örmény külügyminisztérium szombaton kiadott közleményéből.

A tájékoztatás szerint Nikol Pasinján örmény miniszterelnök kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy a két ország sürgősen kezdjen konzultációkat arról, hogy az Orosz Föderáció milyen természetű és milyen volumenű segítséget tudna nyújtani Örményországnak ahhoz, hogy szavatolja a kaukázusi ország biztonságát.

Oroszországnak katonai bázisa van Örményországban, és a két ország között a katonai ügyekre is kiterjedő kölcsönös segítségnyújtási megállapodás van érvényben 1997 óta.

Az örmény kormányfő szerint Törökország támogatja Azerbajdzsánt

Putyin orosz elnöknek írt levelében az örmény kormányfő azt írta, a vitatott hovatartozású terület, Hegyi-Karabah miatt szeptember végén újra fellángolt örmény-azeri fegyveres konfliktusban a harcok egyre közelebb zajlanak az örmény határhoz. A miniszterelnök ismét azzal vádolta Törökországot, hogy Azerbajdzsánt támogatja a konfliktusban.

Örményország és Azerbajdzsán pénteken a svájci Genfben külügyminiszteri szinten tárgyalt egymással a Hegyi-Karabah körüli válság megoldásáról, és megegyeztek a civilek és a nem katonai létesítmények elleni támadások leállításáról.

Újabb támadások

A vitatott terület hatóságai szombaton megvádolták az azeri felet, hogy nem tartják tiszteletben mindazt, amiről pénteken Genfben megállapodtak. A tájékoztatás szerint ugyanis Azerbajdzsánból újabb támadás érte a székvárost, Sztepanakertet és Szúza városát. Utóbbi helyszínen sebesültek is vannak. A Twitteren közzétettek egy képet egy házról, törött ablaküvegekkel, és a közlés szerint egy piacon is lövedék csapódott be. Az azeri védelmi minisztérium tagadta a karabahi vádakat.

(MTI)

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arany János: TÖRÖK BÁLINT

Izabella királyné Budában
Azt se tudja, hova lesz buvában:
Két ellenség két felől szorítja,
Szívét a gond száz felől borítja.

Összegyüjti budai tanácsot:
"Jó emberek, adjatok tanácsot:
Boldogasszony temploma keresztjén
Török zászló lengjen, vagy keresztyén?"

a nepek onrendelkezesi joga erosebb.
ha nem igy volna miert engedtek pl Koszovot kilepni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés