Lelőttek egy görögkeleti ortodox papot Lyonban

2020. október 31. 17:47
Újabb keresztényellenes támadás: az elkövető sikeresen elmenekült.

Szombat délután négy óra környékén lelőttek egy görögkeleti ortodox keresztény papot Lyonban, Franciaországban. A görög állampolgárságú 52 éves pap éppen a város VII. kerületében, a Pere Chevrier utcában található templomot zárta be, amikor egy puskával kétszer rálőttek. A papot súlyos állapotban kórházba szállították, a hasán sebesült meg, a mentősöknek azt mondta, hogy nem ismeri a támadóját – állította a rendőrség szóvivője. A szóvivő azt is hozzátette, hogy az elkövető sikeresen elmenekült, jelenleg is keresik a hatóságok.

 A támadásnak nem voltak szemtanúi, miután a koronavírus-járvány megfékezésére kihirdetett karantén miatt nem lehet indok nélkül az utcán tartózkodni. Az ügyben a bűnügyi rendőrség indított vizsgálatot a helyi ügyészség megbízásából emberölési kísérlet gyanújával, a terrorelhárítási ügyészség egyelőre nem foglalkozik az üggyel. „Nem volt istentisztelet, a pap nem viselt reverendát” – jelezték rendőrségi források. A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a pap néhány napon belül elhagyja a közösségét, miután a személye vitatottá vált a helyi ortodox közösségben. A rendőrség ezért jelenleg azt vizsgálja, hogy állhat-e személyes leszámolás a háttérben, de nem zárt ki semmilyen egyéb feltételezést sem. A belügyminisztériumban Gérard Darmanin tárcavezető ugyanakkor válságstábot állított fel, miután az országban a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben

Nem ez az első keresztényellenes súlyos bűncselekmény az elmúlt napokban. Csütörtökön iszlamisták megtámadtak egy nizzai templomot, melyben három ember meghalt, egyikőjüket az elkövető terrorista le is fejezte, hasonlóan az elmúlt hetekben meggyilkolt francia történelemtanárhoz, Samuel Paty-hoz. A csecsen elkövető azért fejezte le a középiskolai tanárt, mert ő a Charlie Hebdo szatirikus magazin Mohammed prófétáról szóló karikatúráját mutatta meg diákjainak.

Jóllehet pénteken általános karantén lépett életbe a koronavírus-járvány megfékezésére az egész országban, a vallási helyek és a temetők a hétvégére felmentést kaptak a lezárás alól a mindenszentek és a halottak napi megemlékezésekhez. A nizzai támadást követően Emmanuel Macron államfő a helyszínen jelentette be, hogy az Őrszem (Sentinelle) művelet keretében 3000-ről 7000-re emelik a fontos létesítmények, imahelyek, iskolákat védő katonák létszámát a vasárnapi mindenszentek ünnepére tekintettel. Jean Castex miniszterelnök – aki szombaton a nyugat-franciaországi Rouenba és a közeli Saint-Etienne-du-Rouvray-ba látogatott, ahol 2016-ben egy katolikus pap torkát két dzsihadista elvágta – megerősítette, hogy „a kormány eltökélt annak szavatolásában, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa a vallását, teljes biztonságban”. „A szándékunk erős, az eltökéltségünk nem gyengül, ez Franciaország becsülete, ez a köztársaság becsülete” – mondta a miniszterelnök a négy évvel ezelőtti merénylet helyszínén.

(MTI/ABC News)

Összesen 220 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Macron megbukott - csak még nem tud róla.

Ezért a romány ortodoxok nagyon meg lesznek sértve...
Uz-völgye immár csak őket illeti, mer üldözve vannak.
Lehet, az elkövető magyar volt?
Komolyan, itt már a provokációk provokációja sem lenne meglepetés.
SZFE, AHang, az Európai Bizottság, Parlament teljes őrülete a magyar jogállamiságról, jogászi végzettség nélküli "szakvélemény" alapján...

A Hír TV Heti terror műsorának címét meg ideje Napi terrorra módosítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés