Egy sóhaj a keresztért!

2020. október 31. 12:32

Földi-Kovács Andrea
Hír Tv Credo – Facebook
Bízom Szegő Péter józan belátásában, hogy elismeri a tévedését.

„Számomra és remélem, hogy – eltekintve néhány elszigetelt esettől – a Magyarországon élő emberek többsége számára, a vallási szimbólumok szabad viselése olyan természetes, láthatatlan, de mégis nélkülözhetetlen feltétele a normális életnek, mint a lélegzetvétel. Bízom abban, hogy ez – sokunk örömére és megelégedésére – így marad a jövőben is.

Ugyanakkor: a szekularizáció indokolatlan és téves felemlegetésének jelensége mögött egyértelműen és jól kitapinthatóan jelen van egy másodszándék, mely csúszós lejtőre vezet. Sajnos ma már nem feltételezés, nem is előítélet, hanem keserű tapasztalat, hogy egyesek állam és egyház szétválasztására hivatkozva szeretnék megteremteni az alapját – legalábbis a kereszténység tekintetében –  a szabad vallásgyakorlás korlátozásának, a vallási szimbólumok legújabbkori üldözésének.

A szó amit Szegő Péter keres a »laicitás«, (mely fogalom nem egyenlő a szekularizációval) mely speciálisan az államnak az egyházakhoz, vallásokhoz való viszonyát fejezi ki, és nem érvényesül, úgy is fogalmazhatnánk nem elvárás – sem a jogban sem a közfelfogásban – hazánkban. A francia alkotmány ezzel szemben például a laicitást a köztársaság alapvető értékei körében említi: a 2. cikkben rögzíti, hogy »Franciaország oszthatatlan, laikus, demokratikus és szociális köztársaság.« Ezen elv semlegességi funkciója jegyében a francia köztisztviselők számára még a legdiszkrétebb vallási jelképek viselése sem megengedett. (Más kérdés, hogy az elmúlt évtizedek gyakorlata alapján a laicitás jegyében sikerrel vetették le a francia tanárnők nyakából a keresztet, de az iszlám specifikus vonásaira nem voltak felkészülve.)

Bízom Szegő Péter józan belátásában, hogy elismeri a tévedését. Várom a bocsánatkérését, és azt, hogy elhamarkodott kijelentését visszavonja, bejegyzését pedig mihamarabb törölje! Egyben kérem mindazokat, akik szerint a Népszava újságírójának felvetése súlyosan diszkriminatív, hogy tiltakozás képpen osszanak meg magukról, hozzám hasonlóan olyan képet, melyen keresztet viselnek a nyakukban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 128 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Népszava bolsijainak időnként muszáj hangosan elfingani magukat, különben a kutyát nem érdekelné, hogy élnek.e még egyáltalán. Nyilvánvaló, hogy ezt a nyomorultat sem a kereszt zavarta, hanem csak lehetőséget látott benne, hogy ismét róla beszéljenek.

Aha!

X

Takarodj a csatornába vissza!

Remélem, hogy így volt.

Jó az írás.
Ilyenkor mindig érzem, hogy itt a hazám.

Nevetséges a franciaországi tanárokra rákényszerített szabály: például, akkor én a helyükben más keresztény jelképeket viselnék. Ha valaki egy kis aranyhalat, vagy bárányt rakna a nyakláncra, akkor soha nem tudná senki bizonyítani, hogy az nem egy halász- vagy horgászegyletet jelez, hanem Krisztust, s a belé vetett hitet. De a keresztények így is felismernék egymást...

Köszönjük. Igazad alátámasztására kérlek, értelmezd a Biblia homoszexualitásra vontakozó tanításait a pápa legutóbbi nyilatkozata fényében. Ezután kérlek citáld ide az egyházfő kiállását a legüldözöttebb vallási közösség (jé, pont a keresztények!) mellett!

"Bízom Szegő Péter józan belátásában, hogy elismeri a tévedését."
Andi, hátat ne fordíts nekik!

Jó Gyuri! A véleményed a te véleményed, jogod van hozzá.
De ha még egyszer mocskos szájúan írsz egy nőről, nem csakhogy hogy ixellek, hanem mindenkit erre szólítok fel.
Értve?

Az utolsó talán egy Péter nevű volt, aki háromszor is megtagadta...

Ez nem tévedés volt, hanem kontrollálhatatlan kereszténygyűlölet.

Ebben ne reménykedj Andrea! Nem fog bocsánatot kérni, nem fogja törölni magát, sőt, ami még szomorúbb, a Facebook sem fogja törölni ezt a kirekesztő és aljas embert.

Nem veszed észre magad? Nem veszed észre, hogy folyamatosan mentegeted Szegőt?

Ez egy tiltakozás volt, egy közismert, bátor, gyors észjárású, okos asszonyé, akit a TV-ben műsorokat vezet.

Szükség van, volt rá. Éppúgy, mint azon közismertek tiltakozására, akik az egybesült baloldal feltételezett győzelme esetén Gyurcsány népvezér által a jobbosok ellen meghirdetett egzisztenciális leszámolást ítélték el.

Nagy örömmel találtam azon a listán olyanokat, akikről nem gondoltam volna, h. kiállnak a vallási, politikai, erkölcsi meggyőződésükért.

Drukkoljunk, h. végül a normalitás, a józan ész és az évszázados kulturális, vallási hagyomány, elkötelezettség kerekedik felül.

Bolond lukból bolond szél. Erre szocializálták otthon és a buborékjában. Aljasul így húzta be az Orbán kormányt a tiszti főorvos asszony keresztjébe. Egy lábbal két rúgás. Nem kellett volna, ezek már nem azok az idők, mikor az ellen-érdekeltek még szólni sem mertek.

Tolerancia bajnok demokraták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés