Lejtőn

2020. október 30. 8:57

Rónay Tamás
Népszava
Az abortusztörvény szigorítása miatt olyan helyzetbe került a lengyel katolikus egyház, hogy innen csak lefelé vezethet az útja.

„A lengyel katolikus egyház néhány évtizeddel ezelőtt szinte példátlan társadalmi támogatottságnak örvendett. Stefan Wyszinski bíboros kivételes diplomáciai érzékének és a mögötte álló vallásos társadalomnak köszönhetően az egyház olyan előjogokat biztosított magának a szocializmusban, ami a vasfüggöny mögötti más országokban elképzelhetetlen lett volna. Később, II. János Pál pápaságával pedig a rendszerváltáshoz is hozzájárult.

Ez a megbecsülés azonban már a múlté. Sokak bizalma akkor rendült meg, amikor egyes főpapok, papok nem éppen az evangélium szellemében beszéltek azokról, akik nekik nem tetsző álláspontot képviseltek bizonyos kérdésekben. Megdöbbenést keltett az is, amikor kiderült, hogy sok, papok által elkövetett szexuális visszaélést tussoltak el.

Most viszont, az abortusztörvény szigorítása miatt olyan helyzetbe került a lengyel katolikus egyház, hogy innen csak lefelé vezethet az útja. S hogy mennyire más a helyzet, mint az aranykorban, jól mutatja: templomokhoz szerveznek tüntetéseket, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. Abban ugyanis, hogy az alkotmánybíróság a jogszabály szigorítása mellett döntött, egyes ultrakonzervatív főpapoknak is megvan a maguk szerepe. Ráadásul Marek Jedraszewski krakkói érsek csak olajat öntött a tűzre azzal, hogy kijelentette: már rég várták ezt a döntést.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mit ugat bele ez a hitetlen a katolikus egyház dolgaiba? Amúgy pedig, ez a lengyel abortusz-törvény egy jogi állásfoglalás, ami a katolikus felfogással konvergál. Miért csinál úgy ez az ürge, mintha a liberalizmus evidens lenne? És: eleve zárójelbe teszi az igazságot, hiszen a magzat él. Aki meg tünteni akar, tüntessen, de a katolikusok megfélemlítéséhez, vegzáláshoz senki sincs joga.

Tévedsz: 1. a "dzsihádista" fegyverrel erőszakos, az egyház pedig dialogizál, békés párbeszédet kíván és praktizál. 2. az abortusz mindenki "dolga" / életkérdése /, így az egyházé IS, mert a születés mindig társadalmi-közösségi és szakrális vonatkozásokkal is bír. 3. A cikk szerzője a főpapoktól a neki tetsző álláspontot kérné számon, az egyház pedig abból indul ki, ami az ateista álláspontja.

Jó lenne, ha vádaskodás és általánosságok helyett a három, általam leírt konkrét szempontra reagálnál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés