Kormányváltó tanácsot állítanak fel Lengyelországban – belarusz recept alapján

2020. október 30. 17:34
Szintet lépett a lengyel abortusztilalom-ellenes mozgalom.

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott pénteken délelőtt a lengyelországi abortusztilalom-ellenes tiltakozási hullámot koordináló egyik szervezet, a Lengyel Nők Sztrájkja – írta meg a 444. Marta Lempart és Klementyna Suchanow, a szervezet képviselői elmondták, ismét tömegekre számítanak a Varsóban péntek délután 17 órakor kezdődő tüntetésen.

Az abortusztörvény szigorítása elleni tiltakozás mostanra általános kormányellenes tiltakozássá alakult – beszélt benyomásáról Klementyna Suchanow, aki a legnagyobb újdonságnak a fiatalság politikai aktiválódását nevezte. „Túlzás nélkül beszélhetünk generációs forradalomról” – mondta. A megmozdulások Suchanow szerint eddig békések voltak, de nacionalista csoportok többször vetemedtek arra, hogy a tömegről levált tüntetőket támadjanak meg az utcán. „Meggyőződésünk, hogy ezek az emberek a kormánypárt fogadott zsoldosai, arra kérjük a sajtó képviselőit, menjenek utána alaposabban az elkövetők hátterének” – tette hozzá.

A tüntetők nem tekintik hivatalos döntésnek a hivatalos döntést

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a Lengyel Nők Sztrájkja folyamatosan figyeli a tüntetéshullámban naponta elhangzó és ismétlődő követeléseket, és ezekből állítja össze a mozgalom egységes követeléslistáját, amit folyamatosan frissítenek. A tüntetők nem tekintik az alkotmánybíróság hivatalos döntésének a súlyosan sérült magzat esetén engedélyezett abortuszt alkotmányellenesnek minősítő csütörtöki alkotmánybírósági határozatot, mert Julia Przyłębskát, az alkotmánybíróság PiS (a kormányzó Jog és Igazságosság Pártja) által kinevezett elnökét sem tekintik legitim alkotmánybírának.

Az alkotmánybíróság újjáalakítása mellett a szintén a Jarosław Kaczyński vezette PiS befolyása alatt állónak tekintett legfelsőbb bíróság újjászervezését is követelik, ahogyan a következő hetekben távozó ombudsman, Adam Bodnar utódjaként is a PiS-től teljesen független szereplőt akarnak látni.

Valójában a kormány lemondása a cél, a belarusz ellenzékkel egyeztetnek

A tüntetők legfőbb követelése viszont a jelenlegi kormány lemondása – mondta Marta Lempart, aki bejelentette: a kormányváltás előkészítésére ellenzéki szereplőkből és jogi-politikai szakértőkből álló Konzultációs Tanácsot állítanak fel, a fehéroroszországi ellenzék receptje alapján. „Folyamatos párbeszédben vagyunk a belarusz ellenzékkel, és akárcsak ők, akik hetek óta fáradhatatlanul kitartanak, mi is készek vagyunk a végsőkig küzdeni” – mondta Klementyna Suchanow.

Buzdították a tiltakozásokat a templomokban, nem értik miért zárkózik el az egyház

A két aktivistához több kérdés érkezett újságíróktól. Az egyik az volt, a mozgalom szervezői szerint rendben van-e, hogy a tiltakozás hevében a tüntetők templomokat rongálnak meg, és az épületek előtt vagy a miséken akcióznak. Suchanow és Lempart elismerték, hogy az előző hétvégére ráfutva valóban buzdították az embereket, hogy ha szeretnék, a templomokban, a vasárnapi miséken is fejezzék ki tiltakozásukat a katolikus klérus államszervezetre gyakorolt befolyása ellen. De az egyház hallgatását és a párbeszéd elől való elzárkózását látva most már inkább arra biztatják az embereket, a tiltakozás más módjaiba fektessenek energiát. „Ha az egyház észbe kap, és változtat a hozzáállásán, remek. Ha nem teszi, akkor viszont úgyis veszít” – mondta Suchanow.

Civilek a fronton

Másik sajtókérdésre válaszul elmondták, a Konzultációs Tanács többségében nem a jelenlegi parlamentben ülő ellenzéki politikusokból fog állni, hanem civilekből, mert jelenleg „a mozgalom résztvevői jelentik a legfőbb politikai erőt az országban”, a pártpolitika nem arathatja le a babérjaikat. Az egyház progresszív, párbeszédre nyitott szereplői sem lesznek ott az asztalnál – mondta Marta Lempart. „2015 óta megvolt az egyház lehetősége, hogy beleszóljanak abba, hogy nézzen ki az államunk. Láthatjuk, mi lett a vége” – állapította meg.

Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vén szaros akcióban.

A helyzet egészen más a lengyeleknél, ahol demokrácia van, s Belorussziában, ahol nincs. A jelenlegi lengyel kormány legitim, a belorusz nem. Továbá, egy téma kapcsán aligha lehet igazságos-méltányos, azaz, népakaratot kifejező váltás. Teház e forrófejű, hisztis hőzöngést aligha támogatja még a józan ellenzéki sem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés