Trump a gazdaságot dicsérte, Biden a járványkezelést támadta Floridában

2020. október 29. 21:38
Az amerikai elnök „robbanásszerűnek” nevezte a gazdasági növekedést. Hozzáfűzte: öt nap múlva – a választáson – „győzni fogunk Floridában és újabb négy évet nyerünk”.

Az újraválasztásáért küzdő Donald Trump amerikai republikánus elnök a gazdaságot dicsérte, demokrata párti kihívója, Joe Biden az elnök járványkezelését támadta Floridában csütörtökön. A két politikus egyidőben kampányolt a déli tagállam nyugati partvidékén fekvő Tampában. Trump nagygyűlést tartott, míg Biden autós összejövetelen vett részt, vagyis olyan kampánygyűlésen, ahol a résztvevők a gépkocsijaikból figyelték az elnökjelölt beszédét.

„Győzni fogunk Floridában és újabb négy évet nyerünk”

Donald Trump a gazdaságot, a gazdasági növekedést dicsérte, utalva a kereskedelmi minisztérium csütörtök reggel nyilvánosságra hozott adataira, melyek szerint a harmadik negyedévben az amerikai gazdaság 33.1 százalékos növekedéssel dicsekedhet, és március óta először csökkent 800 ezer fő alá az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma. „Egyetlen országnak sincsenek ilyen gazdasági adatai” – hangoztatta az elnök és „robbanásszerűnek” nevezte a gazdasági növekedést. Hozzáfűzte:

öt nap múlva – a választáson – „győzni fogunk Floridában és újabb négy évet nyerünk”.

Joe Biden azt fejtegette, hogy „a gazdasági növekedés önmagában közel sem elég a kilábaláshoz a mély recesszióból”. A politikus úgy vélte, hogy a kilábalás lassul és csupán a felsőbb társadalmi rétegeket érinti, miközben több tízmilliónyi dolgozó család és kisvállalkozás nem érzékel javulást. Ezt egyébként Biden a kampány előtti kiadott közleményében is leszögezte. Megjegyezte, hogy a csütörtökön nyilvánosságra hozott kiváló gazdasági adatok „nem jelentenek győzelmet a dolgozó családok számára”

„Donald Trump meglengette a fehér zászlót”

Március, a járvány kirobbanása óta több mint 65 millió amerikai – durván a munkaképes korú lakosság 40 százaléka – kért munkanélküli segélyt. Biden azzal kezdte a rendezvényt, hogy megköszönte a jelenlévőknek a szájmaszk viselését, majd bírálta Trump korábbi kijelentését, miszerint meg kell tanulni együtt élni a koronavírussal. „Megtanulunk meghalni a vírussal, és Donald Trump meglengette a fehér zászlót” – fogalmazott, utalva arra a korábban többször is hangoztatott véleményére, hogy Trump „megadta magát” a vírusnak.

Az Egyesült Államokban eddig már több mint 78 milliónyian voksoltak levélben vagy a korai szavazás nyújtotta lehetőségekkel élve. Donald Trump a múlt szombaton Floridában, Joe Biden pedig szerdán Delaware államban szavazott. A 29 elektort adó Floridában négy évvel ezelőtt Donald Trump győzött Hillary Clintonnal, a demokraták akkori elnökjelöltjével szemben, jelenleg azonban a közvéleménykutatások legtöbbje szerint fej-fej mellett halad Bidennel.

(MTI)

Címlapképen: Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump amerikai elnök támogatói a Florida állambeli Tampában tartott kampányrendezvényen 2020. október 29-én. Fotó: MTI/EPA/Peter Foley

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés