Nem, a pápa nem pártolja a melegházasságot

2020. október 28. 7:08

Deme Dániel
Magyar Hírlap
A katolikus egyház hivatalos tanítása az, hogy házasság csak nő és férfi között történhet, ezt a tézist pedig Ferenc pápa sosem kérdőjelezte meg.

„Hatalmas vitát keltett Ferenc pápa egy dokumentumműsorban elhangzott kijelentése, amelyben állítólag támogatását fejezi ki az egyneműek közti házasság kérdésében.

A balliberális sajtó azonnali féktelen üdvrivalgásba kezdett, ünnepelve egy újabb konzervatív fellegvár megdöntését, és késlekedés nélkül hosszú, önigazoló fejtegetésekkel árasztotta el a világsajtó felületeit a homoszexuális házasság kérdésében. A konzervatív sajtó is önmaga félelmeit látta beigazolódni a pápa állítólagos kijelentésében, lám, az iszlám térhódítást és tömeges bevándorlást pironkodás nélkül ünneplő »komcsi pápa« egy új tételben ássa alá a keresztény civilizáció alapértékeit.

Kétségbeejtő. Ha következtetéseiben ugyan soha, de felületességében és doktriner ügybuzgóságában azért sajnos egyre gyakrabban találkozik a konzervatív és baloldali sajtó. Mindkét oldalról olyan hévvel hajtjuk a saját malmunkra a vizet, hogy végül az igazság forrása teljesen elapad. Forgassuk vissza tehát, mit is mondott Ferenc pápa abban az inkriminált interjúban, és gondolkodjunk el egy picit azon, hogy ezeket a szavakat hogyan értelmezzük, és milyen súlyt helyezzünk rájuk.

»Egy civil kapcsolatokat szabályozó törvényt kell létrehoznunk. Így ők is legalizálva vannak, én ezt támogattam« – mondja Róma püspöke az interjúban. De hiszen ez a napnál is világosabb, mondhatjuk. Nem egészen. Elsősorban nem világos, mikor és milyen kontextusban hangzott el ez a privát megjegyzés, kire értette, mit ért a civil törvény alatt, ez pontosan kiket érintene és így tovább. Antonio Spadaro jezsuita pap, a pápa egyik közeli munkatársa is úgy nyilatkozott: »ez a kijelentés semmilyen formában nem változtat a katolikus egyház tanításán«. A katolikus egyház tanítása pedig ez: »az egyház azt tanítja, hogy a homoszexuális személyek iránt érzett tisztelet semmilyen formában nem vezethet a homoszexuális viselkedés elfogadásához vagy a homoszexuális kapcsolatok jogrendszerbe iktatásához” (XVI. Benedek, Considerations regarding proposals to give legal recognition to unions between homosexual persons, 2003).

A katolikus egyház hivatalos tanítása tehát az, hogy házasság csak nő és férfi között történhet, ezt a tézist pedig Ferenc pápa sosem kérdőjelezte meg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

az a baj ezzel a papaval, hogy mindig magyarazkodni kell utana.
igen, ugy fogalmaz, hogy tetsszen a progresszionak, de azert meghagy maganak egy kiskaput. Amit viszont mindig masoknak kell utana becsukni.
Ahelyett hogy maga fejtene ki az inkriminalt mondata utan hogy azt hogy is kell erteni.

Te nagyon fordítva ülsz a lovon, szép szőke herceg!

Ez alaptétel: "...A katolikus egyház hivatalos tanítása az, hogy házasság csak nő és férfi között történhet..."
Ez soha a büdös életben nem fog megváltozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés