Vidnyánszky: Remélem a diákság is rájön, hogy eszközként használják

2020. október 27. 15:10
Vidnyánszky Attila és a diákok képviselői az Európai Parlament kulturális bizottsága előtt számoltak be az SZFE-ügyről.

Meghallgatást tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyében keddi ülésén az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága (CULT). Szót kaptak az egymással szemben álló felek, a tiltakozó egyetemi diákság képviselője, Milovits Hanna és Upor László volt. A megbízott rektorhelyettes mellett részt vett Vidnyánszky Attila is, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke – írta meg az Index.

Vidnyánszky Attila szerint a tiltakozó diákok most már felismerhetnék, hogy ők pusztán a baloldali politikai pártok játszmáinak részei. 

Milovits Hanna visszautasította, hogy gyerekekként vagy politikai bábként kezeljék az egyetemistákat.

„Mi készek vagyunk az együttműködésre. Jó volna, ha végre rendet tudnánk tenni, új alapokról tudnánk indítani az oktatást, annak normális módján. A tanköztársaság működési rendje ugyanis nem felel meg annak az akkreditált követelményhalmaznak, amely szerint az egyetemnek működnie kellene. Jó volna, ha a diákság megmutatná, hogy valóban nyitott a párbeszédre” – emelte ki a Magyar Nemzet a meghallgatás során elhangzottakból. 

Az intézmény valóban elzárkózó és kirekesztő volt az elmúlt harminc-negyven évben. Ezen kellene változtatni. Az egész szakma igényli ezt – mondta a Nemzeti Színház főigazgatója, aki az ülésen fotókat is bemutatott az egyetem elfoglalt épületeiben uralkodó, szerinte higiéniai és tűzvédelmi szempontból is veszélyes állapotokról – számol be a Magyar Nemzet.

Vidnyánszky beszélt arról is, hogy amennyiben voltak is tizenötezren a múlt pénteki SZFE-demonstráción, az nem a diákok melletti szolidaritásvállalás miatt volt, hanem azért, mert a baloldali politikai pártok lényegében kampánygyűlést tartottak. „Remélem, hogy a diákság előbb-utóbb látni fogja, hogy eszközként használják” – emeli ki a Magyar Nemzet. Vidnyánszky szerint az egyetem korábbi vezetése is kettős játékot játszik, ugyanis azt hangoztatja, hogy oktatni szeretne, miközben Upor László azóta lemondott rektorhelyettes már szeptember elején a tanítási félév leállításáról küldött levelet az Oktatási Hivatalnak.

Az ülésen felszólalt az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László is. Az EP-meghallgatáson adatokkal támasztotta alá, hogy a kormány mindvégig stratégiai jelentőséget tulajdonított a modellváltásnak.

Az államtitkár szerint tizenkettő alkalommal történt konzultáció az egyetemmel és nyáron lett volna egy tizenharmadik alkalom, a rektori konferencia égisze alatt pedig egy tizennegyedik is, ám az SZFE mindkét lehetőséget elutasította.

Az államtitkár az EP-képviselők kérdésére hozzátette, hogy az utóbbi években nyolc magyarországi egyetem esett át hasonló szerkezetváltáson, és ez hét intézményben minden gond nélkül zajlott le. 

Az Index beszámolója szerint  Upor László, az SZFE leköszönő rektorhelyettese és Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese Vidnyánszky Attilával szemben többek között azzal érveltek a CULT előtt, hogy intézményüknek egy kikényszerített átalakuláson kellett keresztül mennie. Azt állítják, hogy mára elveszítették az egyetemük autonómiájával kapcsolatos összes garanciájukat, vagyis magát az egyetemi autonómiát.

Elismerték, hogy velük együtt nyolc magyar egyetem esett át hasonló átalakuláson, lett állami fenntartásúból magánegyetemmé, ám ez a mostani berendezkedés ugyanúgy állami behatást és fennhatóságot jelent, miután a kuratórium tagjait közvetlenül a kormány alá tartozó minisztériumok nevezik ki. Úgy vélik, ezzel megvan az esélye annak, hogy ez a kuratórium beavatkozik az egyetemi életbe, amely az SZFE esetében már meg is történt,

Úgy vélik, a diákok hibába tüntetnek, az egyetem korábbi vezetősége pedig korábban több alternatív javaslatot is megfogalmazott, a tárgyalások során nem hallgatták meg őket, egyetlen kérésüket sem vették figyelembe.

A meghallgatáson állították, hogy a tüntető diákoknak mindeddig sikerült a politikát távol tartaniuk az egyetemfoglalástól és a tiltakozástól, de a kuratórium csak közleményben kommunikál velünk, és akár egy napon belül is megváltoztatják a szabályokat. Panaszkodtak arra, hogy szerintük „arrogáns módon” a kancellár a múlt héten lekapcsolta az SZFE-n az internetet, és bezáratta a termeket, köztük azt, ahol az egyetemfoglalás szervezői demokratikus üléseiket tartották.

A tiltakozók kiemelték, hogy szerintük mindenről a kuratórium dönt, a diákoknak nincs beleszólásunk a jövőjükbe, miközben ők csak nyugodt körülményeket szeretnének ahhoz, hogy tanulhassanak. Az egyetem közösségének szerintük esélye sincs, hogy bármilyen demokratikus lépést érvényesítsen, miközben ők is szeretnének tárgyalni az új fenntartókkal az egyetem jövőjéről, ugyanakkor csak azzal a feltétellel, ha az eddigi tapasztalatokkal szemben egyenlő félként kezelik őket, és figyelembe veszik az érveiket, illetve a kéréseiket – összegzi a tiltakozók álláspontját az Index beszámolója. 

Ezzel szemben a Magyar Nemzet cikke felhívja a figyelmet arra, hogy a fenntartó alapítvány kuratóriuma szerint politikailag motivált közjáték zajlik. „A testület részéről a közelmúltban számos alkalommal jelezték: a cél, hogy az oktatás a lehető legmagasabb színvonalon, egyben a művészi szabadságot megtestesítve történjen az intézményben, természetesen a hazai jogszabályi keret maradéktalan betartása mellett” – írja az újság.

(Forrás: Index, Magyar Nemzet)

Összesen 161 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kiábrándító lesz az ébredésük, hogy a DK és a tanáraik politikai játékszereivé váltak.

A pénteki tüntetés után meg főleg.

Az SZFE mélyen hallgat a mai szerepléséről........... Csak nem kiröhögték őket?

Az Európa Parlament kulturális bizottsága fogas kérdést kapott: Soros zsebében van, így hozzáállása, prioritása egyértelmű: az SZFE.-nek kell győzni!
Csakhogy: a kormány zseniális húzása, hogy 2, kettő hónapja pénzt, paripát, infrastruktúrát ad a tiltakozó bázisdemokrata diákság segge alá.
No mármost:
1. ha az SZFE-hallgatók mellé áll, EZ PRECEDENST JELENT NYUGAT-EURÓPAI EGYETEMEK JÖVŐBENI, akár több hónapig, évig elnyúló TILTAKOZÓAKCIÓI SZÁMÁRA, amitől rettegnek,
2. viszont, ha az új kuratóriumnak adnak igazat, azzal a jóságos filantróp haragját vonják a megzsarolható fejükre.
Így van ez, feleim...

Minden - valódi - spontántól rettegnek.
Miért?
Mert a 10-es skálán a 9-esig, minden ellenérzés valójában a talmudi globalizmusról szól.
És sosem lehet tudni, ez mikor manifesztálódik...

Ha a Patás ebbe belebukna, az nyílt felhívást jelentene a nyugati konzervatív egyetemek számára is.
És kinyílna a szájuk: mi történik Európában?
Az, amire semmiféle EU-szervezet, intézmény soha nem kapott felhatalmazást a választóktól:
a lakosság lecserélése.
Ezért van az EU ezzel az SZFE-üggyel a 22-es csapdájában.
Maradjanak ott, minél tovább...
Mi pedig tegyük mg nemzetibbé és ugyanakkor - szolidárasabbá - a mi magyar nemzetünket, egymás iránt.

A Papageno oldalán éppen azon örömködnek hogy elkapta a covidot Vidnyánszky.............

Ilyen a blokád alatt lévő disznóól... https://www.origo.hu/itthon/ga..

Biztos hogy elküldte. Nem lehet véletlen hogy az SZFE kussol a meghallgatásról. Járhat az agyuk hogy kinek lett elege a benti állapotokból......

Ezen képek alapján joggal küldheti az intézménybe a katonaságot fertőtleníteni.....


Ott, ahol ingyen tanulsz, miféle "privatizált, ingyen magánszektornak odaadott egyetem"?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés