Tusk harca a valósággal

2020. október 27. 7:08

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Fő sérelme, hogy visszatérne a lengyel politikába, de nem sikerül.

„Meglepően hangozhat, de Európában sem mindenhol egyértelmű, hogy éppen a koronavírus-járvány második hulláma tombol, egyre riasztóbb fertőzési és halálozási adatok miatt rettegnek az európaiak. Vannak helyek, ahová nem jutnak el ezek az információk, még akkor sem, ha már a közvetlen közelükben is egyre többen kényszerülnek karanténba. Ilyen hely a liberális politikusok feje.

Más magyarázatot nehéz találni arra a jelenségre, hogy egyesek hónapok óta tökéletesen érzéketlenek a körülöttük lévő valóságra. A következő hétéves uniós költségvetésről és a járvány hatásait kezelni hivatott helyreállítási alapról szóló tárgyalások például nagyszerűen illusztrálják, milyen veszélyekkel jár a libe­rálisok által áhított európai egyesült államok. A nyáron nagy nehezen sikerült egyezségre jutniuk a tagállami vezetőknek. Ne legyenek illúzióink, trükközés és felelőtlenség ott is volt, hiszen egyes takarékos országok vezetői azért léptek a demokrácia őrének nemes szerepébe, hogy leplezni próbálják, valójában pénzügyek miatt akadékoskodnak – csak az nem hangzik olyan szépen.

Az Európai Parlament viszont még csak nem is ilyen trükközésből rúgja fel a tárgyalóasztalt, hanem csak a szokásos formáját hozza balliberális többségének nyomására. Mindenkinek a mielőbbi megállapodás lenne az érdeke, de a parlament ezúttal is inkább a probléma, mintsem a megoldás része akar lenni. Az uniós források jogállamisági kritériumokhoz való kötése évek óta megoldatlan problémahalmaz, érzékeny kérdés, vannak, akiknek mégis úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány okozta válság a megfelelő időpont a kierőszakolására.

Ennek az életidegen, csak saját politikai érdekeivel foglalkozó brüsszeli kasztnak az egyik főhőse Donald Tusk volt lengyel kormányfő. Most éppen az Európai Néppárt elnöke, miután a honi politikából kibukott, valami brüsszeli pozíció azért akadt. Tusk fő sérelme, hogy visszatérne a lengyel politikába, de nem sikerül. Az Európai Tanács elnöke is úgy lett, hogy előremenekült, amikor pártja, a Polgári Platform választási kudarca készülődött.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés