Felmérések: több fontos helyen átvette a vezetést Trump

2020. október 27. 13:10
Pennsylvania, Texas, Ohio: Trump elkezdte beelőzni Bident egyes új felmérések szerint.

Ugyan pár héttel ezelőtt még Joe Biden vezetett szinte minden felmérésben, az utolsó elnökjelölti vita óta Trump elkezdett felzárkózni több fontos amerikai tagállamban is a november 3-i elnökválasztások előtt. A hírek szerint Donald Trump a mostani 12 billegő államból tízben jelentősen javított a támogatottságán, de még mindig Biden vezet kilencben. A Los Angeles Times szerint a demokraták nagyon aggódnak a trendek miatt.

Miközben a Yahoo News azt írja, hogy a Trumpnak elnökséget hozó három billegő államban, Wisconsinban, Pennsylvaniában és Michiganben mind Biden vezet, a legújabb felmérés szerint Pennsylvaniában már átvette a vezetést Trump. A Breitbartnak pedig azt nyilatkozták Trump-párti helyiek, hogy nagyon sok a rejtőzködő Trump-szavazó arrafelé.

Azaz most 2,9 százalékkal vezet Donald Trump az egyik legszorosabb billegő államban, Pennsylvaniában, ahol 2016-ban Hillary Clinton győzelmét várták, mivel billegő állam mivolta ellenére korábban rendszerint a demokrata jelölt nyert arrafelé, de végül a felmérések ellenére Trump győzött. A Trump-győzelem egyik fő okának akkor azt tudták be, hogy Hillary Clinton nem kampányolt az államban.

Az Insider Advantagesnek az American Greatness által közzétett felmérése szerint jelenleg Pennsylvaniában Donald Trump vezet 48,4 százalékkal, utána jön Joe Biden 45,5-tel, majd egy bizonyos Jo Jorgensen 3 százalalékkal, és akik még nem döntöttek, azok is 3 százaléknyian vannak. 

Két héttel ezelőtt ugyanezen cég felmérése szerint még Biden vezetett itt. A felmérés október 25-én este készült, a hibahatár 4,9 százalék. 

Matt Towery, a közvéleménykutató cég képviselője szerint az utolsó elnökjelölti vita változtatott a felálláson, ami után a további karantént ellenző fiatalok és a férfiak tömegével álltak mellé, a nők körében viszont még mindig Biden vezet. Trump a vitával még az idős szavazók egy részét is maga mellé állította. 

Mint a billegő államokról szóló összeállításunkban írtuk: Pennsylvania 20 elektori szavazatot jelent. Szeptemberben Biden kicsivel vezetett két olyan pennsylvaniai választói rétegben, amely 2016-ban főleg Trumpra voksolt: a kertvárosiak és az idősek körében. 2016 óta a kertvárosok állítólag elpártoltak Trumptól, a vidék és egyes, hagyományosan demokrata északkeleti környékek viszont egyre inkább republikánussá váltak. Négy éve nem szavazott 2,3 millió diploma nélküli fehér, a republikánusok most rástartoltak e tömegre. Meg kell jegyezni azt is, hogy az állam négy éve úgy lett republikánus, hogy előtte minden felmérésben Clinton jött ki győztesnek.

Texas hagyományosan republikánus fészek, de az utóbbi időkben a beköltőző hispánok és az egyre demokratább nagyvárosok miatt erodálódott a republikánusok előnye. A demokraták azt remélték, talán elhozhatják az államot, a legújabb New York Times- és RealClearPolitics-felmérések szerint azonban Donald Trump jelenleg 3,2-4 százalékkal vezet az államban, egy százalékponttal többel, mint nem sokkal korábban. A New York Times kiemeli, hogy Texasban több hispán támogatja Trumpot, mint Amerika többi táján. Igaz, a Dallas Morning News szerint most is Biden vezet. 2016-ban Trump 52-43 százalékra verte itt Hillary Clintont.

Pár napja a Fox News hírei szerint Donald Trump Ohióban is felzárkózott, ahol nemrég még 5 százalékponttal állt vesztésre Joe Bidennel szemben. A Fox szerint Trump 8 százalékpontot javított támogatottságán egy hónap alatt, azaz pár napja ott is Trump állt nyerésre. Ohiót Obama könnyen nyerte 2008-ban, épphogy megnyerte 2012-ben, Hillary Clinton pedig elveszítette 8 százalékponttal. Az elnökválasztások furcsa statisztikái közé tartozik, hogy 1900 óta csak két jelölt tudott úgy nyerni, hogy veszített a közepes mennyiségű, 18 elektori szavazatú Ohióban: Franklin D. Roosevelt és John F. Kennedy. Azaz aki Ohióban nyer, az a legtöbbször az elnökválasztást is megnyeri, amit azzal magyaráznak, hogy Ohio kicsiben tükrözi Amerika társadalmát. 

Október közepén a The Federalist arról írt, hogy ugyan akkor a legtöbb felmérésben Joe Biden vezetett minden billegő államban, ám ez nem volt másképp pár héttel az elnökválasztások előtt négy éve sem, tehát Trump nem teljesít rosszabbul, mint négy éve, és ez akkor elég volt, hogy megnyerje az elektori kollégiumban a szavazattöbbséget. 

Az amerikai elnökválasztási rendszer szabályairól, furcsaságairól, az elektori rendszerről és arról, hogy miért nem a szavazatszám számít, valamint hogy mik a billegő államok, itt olvashat bővebben.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon sok korai, főleg fiatal vagy fekete viszont már leszavazott Bidenre.

Ezt a pártregisztációk alapján látni. Az utolsó percekig kiélezett csata lesz.

Egyik felmérés sem érdekel már. Nov. 3. lemegy, aztán meglátjuk.

Vesd össze Amerika Magyarország felé irányuló külpolitikáját 2016 előtt és után. Előtte kormánybuktatási kísérletek, kormányellenes tüntetésen felvonuló amerikai nagykövet, kitiltási botrányok, nagyköveti jegyzékek jellemezték, utána egész normális volt a viszony.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés