Több lengyel városban megbénították a közlekedést az abortuszpárti tüntetők

2020. október 26. 21:22
Poznanban megrongálták Szent II. János Pál pápa emlékművét.

Több lengyel városban, köztük Varsóban hétfőn közlekedési csomópontokat torlaszoltak el, és megbénították a forgalmat a beteg magzatok művi vetélését tiltó alkotmánybírósági döntés miatt tüntető tömegek. A közúti blokádok országszerte 16 órakor kezdődtek, Varsóban több forgalmas kereszteződést, köröndöt zártak el a közösségi médiában szerveződő csoportok. A gyalogos tüntetők mellett az abortuszpárti mozgalom jelképeivel ellátott személygépkocsik is részt vettek a forgalom megbénításában.

Poznanban megrongálták Szent II. János Pál pápa emlékművét

A tiltakozók több helyen vörös festékkel öntötték le az úttestet. A gyülekezők – többségében fiatalok – a „Nők háborúja”, „Nők forradalma”, „A kormány nem magzat – eltávolítható”, „Az én testem – az én döntésem” feliratú transzparenseket tartottak, láthatóak voltak a melegjogi és az anarchista mozgalom jelképei is. Több helyszínen a tömeg vulgáris jelszavakat harsogott, kormányellenes kiáltások is felhangzottak.

Az alkotmánybíróság azt is kimondta: a megfogant életnek nem pusztán biológiai létét, hanem a születés utáni méltó életkörülményeit is biztosítani kell.

A varsói tiltakozók egy része este az alkotmánybíróság székhelye elé vonult. A fővárosban délután két tiltakozó nőt autó ütött el, majd elhajtott. Az egyik nőt könnyű sérüléssel kórházba vitték. A koronavírus-járvány miatt szombattól érvényes gyülekezési tilalom ellenére a rendőrség nem avatkozott be, csak egyes tiltakozókat igazoltattak. Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes egy tévéinterjúban kifogásolta a járvány alatt szükséges távolságtartás hiányát a tömegben. Ennek kapcsán „biológiai bombáról” beszélt, figyelmeztetve: a tüntetőktől megfertőződhetnek idősebb családtagjaik.

Előző nap a tiltakozók több helyen megzavarták a vasárnapi ünnepi szentmiséket, számos templom falát az „Abortusz OK” jelszóval firkálták össze, sértő kiáltásokat intéztek hívek, papok felé. Poznanban megrongálták Szent II. János Pál pápa emlékművét. A történtekre reagálva Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, főügyész közölte: tekintettel a hívek iránti „példa nélküli agresszív magatartások eszkalálódására”, a vallási kultuszhelyek megbecstelenítésére, ügyészi felügyeletet rendelt el a vonatkozó bűntetőjogi eljárások felett.

A családügyi miniszter kedden ismerteti a fogyatékkal élő gyermekek gondozását támogató program bővítését

A jogi közlönyben egyelőre nem közzétett csütörtöki döntésében az alkotmánybíróság megerősítette 1997-es ítéletét, amely szerint az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik. Ennek alapján a bírák alkotmányellenesnek találták az 1993-as magzatvédő törvényben foglalt abortusztilalom alóli egyik kivételt, amely a terhesség bármelyik szakaszában alkalmazható volt, amennyiben az orvosi vizsgálatok a magzat súlyos betegségét, sérülését feltételezték. E kivétel alapján a leggyakrabban a Down-szindrómás magzatok anyján végeztek terhességmegszakítást. A két további – a nemi erőszak következtében fogant életre, valamint az anya életét veszélyeztető terhességre vonatkozó kivétel – továbbra is érvényben marad.

Az alkotmánybíróság azt is kimondta: a megfogant életnek nem pusztán biológiai létét, hanem a születés utáni méltó életkörülményeit is biztosítani kell. A családügyi miniszter kedden a szejmben ismerteti a fogyatékkal élő gyermekek gondozását támogató program bővítését.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem a nő joga eldönteni, mert a gyerek ugyan benne van, de ezzel együtt is a nőtől független , tőle különböző lény.

Az abortuszpártiak nem tudják/akarják érteni, hogy az életet ők is ajándékba kapták, ingyen, s illene ezt a tőlük függetlenül érvényes, nem ember alkotta törvényt megérteni és betartani.

1.A 12. hétig is már ember..2..Ismerek több, fogyatékos gyermeket nevelő házaspárt, akik képesek a családi boldogságra a sérült utóddal is. 3. A probléma gyökere, hogy sokan félnek a feladattól, ami csakugyan nehéz. Ezért gyártanak egy ideológiát - pl. a hasam az enyém -, hogy ne kelljen a feladatot vállalni. 4.Legalább ne hazudjon magának, ismerje be, hogy meg akarom ölni, a kényelmem kedvéért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés