Vízágyúval és könnygázzal oszlatták a tüntetőket Irakban

2020. október 25. 15:52
Tavaly októberben országos tüntetések kezdődtek Irakban a 2003. évi amerikai invázió óta hatalmon lévő politikai elit és a korrupció ellen.

Vízágyúkat és könnygázt vetett be az iraki rendőrség vasárnap Bagdadban, hogy távol tartsa a kormányellenes tüntetők menetét a kormányzati épületektől. A biztonsági erők és tüntetők összecsapása a kormányzati központ felé vezető fővárosi adzs-Dzsumhuríjja hídon történt. Bagdadban és több iraki nagyvárosban százak vonultak az utcákra az egy évvel korábbi, több mint ötszáz életet követelő kormányellenes megmozdulások évfordulóján. „Nem hagyunk fel a tüntetésekkel, hogy ellopott jogainkat követeljük. Korrupt kormányok áldozatai vagyunk” – hangoztatta a tüntetések egyik résztvevője, Nadzsim Abdullah.

A rendvédelmi erők nagy létszámban vonultak ki a reggel óta gyülekező tüntetők feltartóztatására. Az al-Hadasz helyi televízió úgy tudja, legalább öt rendőr és több tucat tiltakozó megsérült az összecsapásokban. Hozzátette, hogy legalább tíz aktivistát előállítottak. Tahszin al-Hafadzsi, az iraki fegyveres erők egyesített parancsnokságának szóvivője elmondta: a rendvédelmi szervek parancsba kapták, hogy nem vihetnek magukkal lőfegyvert.

Tavaly októberben országos tüntetések kezdődtek Irakban a 2003. évi amerikai invázió óta hatalmon lévő politikai elit és a korrupció ellen. Irakban tavaly októberben kezdődtek nagyszabású tüntetések, amelyeken követelték, hogy a kormány mondjon le, oszlassák föl a parlamentet, és alakítsák át az ország politikai rendszerét, amelyet még a 2003-as, Szaddám Huszein diktátor bukását eredményező amerikai katonai beavatkozás után alakítottak ki. Az akkori kormányfő, Ádel Abdel-Mahdi november végén lemondott a posztjáról. Utódja, a májusban hatalomra került Musztafa al-Kádimi a tüntetőknek engedve ígéretet tett, hogy előrehozott választásokat tartanak az országban.

(MTI)

Fotó: Facebook

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon mocskos munka, amit Irakkal csináltak a jenkik, gallok, britek.
És csinálnak...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés