Korlátlan tiltást kapott a Hetek lapszerkesztője a Facebooktól

2020. október 24. 13:35
A Facebook indoklás és jogorvoslati lehetőség nélkül letiltotta Kulifai Mátét, a Hetek lapszerkesztőjét.

Indoklás és jogorvoslati lehetőség felajánlása nélkül letiltotta korlátozatlan időre a Facebook Kulifai Mátét, a Hetek lapszerkesztőjét a Facebook. A hetek.hu 23 ezer követője a tiltásnak köszönhetően nem tud értesülni az újodnságokról és hírekről, ugyanis Kulifai nem tud megosztani semmit. Amennyiben asztali gépről szeretett volna megosztani valamit – számol be róla a Hetek – a közösségi oldal csak annyit jelzett „probléma merült fel a bejegyzés megosztásakor, kérjük próbálja meg később”.

Mint idővel kiderült: többről van itt szó, mint egyszerű rendszerhibáról, ugyanis amikor mobilról szeretett volna Kulifai megosztani valamit, a Facebook már egyenesen úgy fogalmazott: „Letiltott művelet. A következő funkció használata korlátlan időre le van tiltva számodra: csatlakozás és bejegyzések közzététele olyan csoportokban, amelyeket nem te kezelsz.” Mivel Kulifai nem kapott korábban figyelmeztetést, ideiglenes korlátozást, vagy tiltás, nem egyértelmű, megosztásai során megsértette-e a közösségi oldal gyakran változó „irányelveit”.

Kulifai levelet is küldött a Facebooknak, melyre egyelőre nem érkezett válasz:

„Tisztelt Cím!

Ma reggelre a Facebook korlátlan időre eltiltott attól, hogy csatlakozzak, vagy bejegyzéseket tegyek közzé olyan csoportokban, amelyeket nem én kezelek.

A tiltás több szempontból is felháborító. Egyrészt semmiféle figyelmeztetést nem kaptam előzetesen, majd a tiltást sem indokolták meg semmivel, így tulajdonképpen fogalmam sincs, miért részesültem e retorzióban. A jogorvoslatnak szokás szerint nem adtak helyt, így kényszerülök egy ilyen általános csatornán visszajelezni.

Mint az egyik vezető magyar közéleti hetilap lapszerkesztője, a sajtó szabad működésének megsértésének tekintem, hogy tartalmaink megfelelő célcsoportokhoz történő eljuttatásában korlátoznak indoklás nélkül.

Kérem a tiltás megindoklását, haladéktalan felfüggesztését – ellenkező esetben a nyilvánosság erejével igyekszem felhívni a figyelmet a sajtó-, és szólásszabadság korlátozására.

Tisztelettel,

Kulifai Máté”

Fotó: Facebook

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés