A demokraták Orbánnal támadják Donald Trumpot

2020. október 23. 11:10
Orbán „jó srác” – mondta Trump Robert Menendez New Jersey-i demokrata szenátornak.

„Nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor meglátogatta őt a Fehér Házban, Donald Trump elnök a kongresszus egyik legnagyobb kritikusát hívta fel, hogy megvédje döntését, miszerint találkozik az autokratikus magyar vezetővel” kezdi szerdai cikkét a Politco. 

A cikket tegnap a HVG szemlézte. „Amennyiben Trump kihívója, Joe Biden megnyeri az elnökválasztást, Menendez minden bizonnyal a bizottság elnöke lesz, vagyis jelentős befolyása lesz az amerikai külpolitikára. Ezért figyelemreméltó, mennyire súlyos hibaként írja le, hogy Trump – más autoriter vezetők mellett – barátságosan viszonyult Orbánhoz, aki szerinte leépítette a magyar demokráciát, és kiszolgáltatta az oroszoknak nemcsak saját országát, de a NATO-t és az Európai Uniót is”írja a HVG. 

Kiemelik,hogy a jelentésben Vlagyimir Putyin orosz elnök, a szaúdi Mohamed bin Szalman, a török Recep Tayyip Erdogan és az észak-koreai Kim Dzsong Un szerepel azok között, akiket „Trump barátaiként kezelt annak ellenére, hogy elnyomó rendszereket vezetnek. Velük egy lapon, külön fejezetben tárgyalja a magyar helyzetet.”

Orbán „jó srác” – mondta Trump a New Jersey-i szenátornak, Robert Menendeznek, a szenátus külkapcsolati bizottsága Demokrata tagjának 2019. májusában a Bizottság ülését követően. Az elnök megjegyezte azt is, hogy Magyarország rengeteg katonai felszerelést vásárol az Egyesült Államoktól – folytatódik a Politico cikke. A HVG által is említett jelentés  „kissé homályosan – felszólítja a Trump-adminisztrációt „a demokratikus normák és értékek elleni támadások elszámoltatásra” azaz szeretné, ha az Egyesült Államok is számonkérné a „jogállamiságot” az abban megjelölt országok, köztük hazánk esetében.

„Az Egyesült Államok állapota a világon bizonytalan egyensúlyban van” – áll a jelentésben. „Szövetségeseink fáradtak és elidegenedtek tőlünk; saját diplomatáink azért küzdenek, hogy fenntartsák azokat az értékeket, amelyeket évtizedek óta népszerűsítettünk a világ számára.

Az amerikai elnök demokratikus eltévelyedése segítette az autokratikus trendek fellendülését külföldön” – írják. 

A Politco kiemeli, hogy a jelentés nagyrészt Menendez és más vezető demokraták, köztük Joe Biden elnökjelölt már többször megfogalmazott álláspontját tükrözi. Szerintük Trump személyében destabilizálja a világot, retorikájával muníciót szolgáltat autokratikus vezetőknek, akik például kedvenc szavajárására hivatkozva „álhírként” tiporják el országaikban a sajtószabadságot. Trump „hallgatólagosan zöld utat adott az egész világon elnyomó támadások számára” – mondja Menendez.

A jelentés ajánlásai között szerepel például az is, hogy a „Kongresszus vegyen részt nagyobb mértékben az amerikai külpolitika feltételeinek meghatározásában” (A Kongresszusban jelenleg a Demokraták alkotnak többséget.) A Politico emlékeztet, hogy Orbán Viktor tavalyi, Fehér Házban tett látogatása előtt a mostani jelentést jegyző Menendez és a republikánus James Risch is aláírt egy Trumpnak címzett nyílt levelét, amelyben aggodalmukat fejezték ki a magyar miniszterelnök politkája miatt. 

(Forrás: Politico, hvg.hu) 

Összesen 215 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A magyar balliberálisok meg Trumppal Orbánt...

Orban annyira senki, hogy Menendez jelentése (a lábjegyzetekkel együtt) "csak" 36-szor említi név szerint.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés