Tarlós elkezdte, Karácsony átadta a 3-as metró új szakaszát

2020. október 22. 15:52
Karácsony Gergely megköszönte a felújítás finanszírozását az Európai Uniónak és a kormánynak. A felújított szakaszon csütörtök délután 17 órától utazhatnak az utasok.

Karácsony Gergely főpolgármester a megújult Határ úti állomáson tartott ünnepségen azt mondta, fontos lépés történt annak érdekében, hogy a 3-as metró igazi, 21. századi szolgáltatása legyen „minden budapestinek és minden itt járónak”. A főpolgármester kiemelte: a 3-as metró Magyarország legforgalmasabb közösségi közlekedési eszköze, és nemzeti ügy, hogy a kor elvárásainak megfelelően szolgálja az utazóközönséget. Ennek megfelelően széleskörű együttműködés tette lehetővé a felújítását – tette hozzá.

Tarlós István köszönetét és örömét fejezte ki, hogy a beruházás egy fontos szakaszát át tudják adni

A főpolgármester elmondta: személyesen hívta meg a kormány képviselőit és elődjét, Tarlós Istvánt a rendezvényre. A volt főpolgármester vidéki útja miatt nem tudott jelen lenni, de köszönetét fejezte ki és örömét, hogy a beruházás egy fontos szakaszát át tudják adni – tette hozzá.

Karácsony Gergely megköszönte a felújítás finanszírozását az Európai Uniónak és a kormánynak.

Megköszönte a tervezők, a kivitelezők munkáját, a budapestieknek pedig a türelmet. Hozzátette: egy zöld, élhető város nem képzelhető el jó közösségi közlekedés nélkül, a főváros pedig elkötelezett a közösségi közlekedés további fejlesztése iránt. A főpolgármester jelezte: tovább viszik elődeik jó politikáját és küzdenek azért, hogy érvényesíteni tudják azokat a járműbeszerzési lehetőségeket, amelyekre a fővárosnak érvényes szerződése van. Példaként említette a trolibuszbeszerzést, amelyhez kérik a kormány további együttműködését.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A déli szakasz felújítása 2019 tavaszán kezdődött

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a 3-as metró naponta félmillió embert szállít. A déli metrószakaszt 1975-ben kezdték építeni, vagyis 45 éves technikát cseréltek most le a felújítással. A déli szakasz felújítása 2019 tavaszán kezdődött – idézte fel –, és nehezítette a munkálatokat, hogy azbesztet találtak az állomásokon, valamint a koronavírus-járvány közepette kellett megszervezni a szállításokat. Ennek ellenére a tervbe vett munkák határidőre befejeződtek – mondta.

A felújított szakaszon csütörtök délután 17 órától utazhatnak az utasok. Az 3-as metró november 6-áig a teljes vonalon közlekedik Újpest-központtól Kőbánya-Kispestig, a középső szakaszon korábban lezárt állomásokon (Arany János utca, Ferenciek tere, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) azonban a továbbiakban sem áll meg.

A felújított szakaszon csütörtök délután 17 órától utazhatnak az utasok

A felújítás során a Népliget, az Ecseri út, a Pöttyös utca és a Határ út állomás letisztult és modern látványvilágot kapott, a megállók kényelmesebbek lettek. A négy állomáson 7200 négyzetméter új falburkolat készült, és 6700 négyzetméter járófelület újult meg. Teljesen megújult az állomások utasforgalmi tere, egységes utastájékoztató rendszert építettek ki, a korszerű világítást 1563 új ledes világítótest biztosítja, és 364 új hangszóró kapott helyet. Az állomások utastereibe az utasbiztonság növelése érdekében 225 kamerát építettek be.

Az állomásokon a legújabb előírásoknak megfelelő tűzvédelmi rendszer, valamint korszerű szellőző-, hő- és füstelvezető rendszerek létesültek. Az utasterek mellett megújultak az üzemi területek is. Az elektromos berendezések ellátását biztosító új erősáramú kábelek hossza eléri a 355 kilométert.

A rekonstrukció részeként újraépítették a vasúti pályát, edzett fejű síneket építettek be, a korábbinál sűrűbb lekötésekkel, ezért az új pálya tartósabban elviseli az igénybevételt, és csökkennek a járművek által keltett zajok és rezgések is. 5,7 kilométer hosszon cseréltek vágányt, 26 kitérőt építettek át.

A déli szakasz korszerűsítése 2021 végéig a teljes körű akadálymentesítés megvalósításával folytatódik: a Határ út és a Népliget állomáson már beépítették a felvonókat, a Pöttyös utcain és az Ecseri útin pedig zajlanak az előkészítő munkálatok. Hamarosan a 3-as metróvonal középső szakaszán folytatódnak a rekonstrukciós munkák.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legalább most volt annyi gerinc benne, hogy meghívja Tarlóst is. Ez kivételesen nem bicskanyitogató nyilatkozat Karigeritől.

Annyi becsület volt benne, hogy Tarlóst meghívta, aki nem tudott elmenni csak üzent. Fürjes elmehetett volna hiszen nélkülük nem készült volna el ez a fontos szakasz.

Válaszok:
pollip | 2020. október 25. 6:29

A lényeg, hogy Karácsony-Tadzsik Gergely nem tudta megállítani a metrót:-)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés