Hogyan lettem liberális demokratából Trump-szavazó?

2020. október 21. 20:30
Mandler Gábor
Neokohn
2012-ben még simán Obamára szavaztam, Bush után ez nagy megkönnyebbülés volt.

„Amióta 1990-ben kijöttünk Amerikába, egészen 2016-ig nem is volt kérdés a számomra, hogy ha választanom kell, akkor demokrata leszek. A republikánus, vagy általában véve konzervatív lehetőség fel sem merült bennem. Ez azzal együtt volt így, hogy még Magyarországon vallásos nevelést is kaptam, azon kevesek közé tartozom, akik Talmud Tórára jártak a Frankel Leó utcai zsinagógába, Schőner Alfréd rabbihoz.

Ezzel együtt szinte természetes módon inkább tartottam magam liberálisnak és baloldalinak, mintsem bármi másnak, valószínűleg azért, mert Magyarországon történelmi okokból nagyon nehéz volt zsidóként jobboldalinak lenni. Igaz, a Kádár-korszakban erre amúgy sem volt lehetőség. Mindez a 2016-os elnökválasztási küzdelem alatt kezdett megváltozni bennem. Ezt a folyamatot próbálom most leírni.

Nos, 2012-ben még simán Obamára szavaztam, Bush után ez nagy megkönnyebbülés volt, mert nagyon elleneztem Bush háborúit, hiszen úgy tűnt, hogy soha nem lesz végük és rengeteg véráldozattal jártak. Nem láttam, hogy konkrétan mi is a célja ezeknek a háborúknak, miután megdöntötték már a tálibok és Szaddám Husszein uralmát.

Az elején nem is volt semmi bajom Obamával, de eltelt pár év, és kezdtem kevésbé kedvelni, kicsit gyengének tűnt más országokkal szemben. De mivel a média, mint tudjuk, egyfolytában védte, nem igazán tudtam, hogy konkrétan mit is csinált rosszul a nemzetközi kapcsolatok terén.

Amikor elértük a 2016-os évet, és kiderült, hogy a demokrata oldalon Hillary Clinton és Bernie Sanders fog megküzdeni az elnökjelölti posztért, szinte azonnal Sanders oldalán találtam magam. Nem feltétlenül azért, mert mindenben egyetértettem vele azzal kapcsolatban, amit megígért, inkább az volt bennem, hogy Hillary Clinton rendkívül taszító egyéniség volt a számomra. Mint később kiderült, sok-sok millió más demokrata szavazó számára is. Amikor a politikai és egyéb tevékenységeit is elkezdtem tanulmányozni, kiderült, hogy azokkal sem tudok azonosulni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés