A kormány kiáll a családon belüli erőszak ellen

2020. október 20. 15:29
A parlament szigorította az elkövetőkkel szemben a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit.

A kormány továbbra is az áldozatok pártján áll, az elkövetőkkel szemben – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón, azzal kapcsolatban, hogy a parlament szigorította a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit.

Az Országgyűlés egyhangúlag szavazta meg a törvényt

Az Országgyűlés kedden egyhangúlag szavazta meg a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelméről szóló törvényt. A szabályozás szerint a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos, szándékosan az élet kioltására irányuló bűncselekmények esetén kizárt a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége, ha határozott idejű szabadságvesztését tölti az elítélt.

A kormány továbbra is az áldozatok pártján áll”

Azoknál a személy elleni erőszakos, hozzátartozók sérelmére elkövetett bűncselekményeknél pedig, amelyeknél nem eleve kizárt a feltételes szabadságra bocsátás, csak kivételesen lesz alkalmazható, és ezen kívül távoltartás, nyomkövető, pártfogó felügyelet elrendelését írja elő a törvény.

A kormány zéró toleranciát hirdet az erőszak ellen

Völner Pál elmondta, hogy a törvénymódosítás a Varga Judit igazságügyi miniszter által meghirdetett áldozatsegítés évének programjába illeszkedik. Ennek része, hogy ilyen jellegű ügyekben próbára bocsátás esetén is távoltartás és pártfogó felügyelet szükséges, bizonyos esetekben pedig meghosszabbodik az elévülési idő és foglalkozástól eltiltás is indokolt.

A szigorítás szükségességét jelzi többek között a tavaly Győrben történ súlyos bűncselekmény, amikor egy feltételes szabadságra bocsátott férfi megölte két gyermekét – jegyezte meg az államtitkár. A kormány zéró toleranciát hirdet az erőszak ellen – hangsúlyozta Völner Pál.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés