Főbíró a láthatáron

2020. október 19. 7:31

Dr. Dávid Ferenc
Népszava
Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága annyira sem becsüli az Országos Bírói Tanács tagjait, hogy véleményüket megismerje.

„Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága (OIB) 2020. október 8-án meghallgatta az Áder János köztársasági elnök által a Kúria elnökének javasolt dr. Varga Zsolt Andrást. A testület a jelölt személyét 9:2 arányban, tartózkodás nélkül támogatta. A Kúria új vezetőjének 2021. január 1-től kell betöltenie hivatalát, amelyre az Országgyűlés kilenc évre választja meg. 2020. október 9-én az Országos Bírói Tanács (OBT) – törvényi felhatalmazás alapján – meghallgatta dr. Varga Zsolt Andrást, és előzetesen véleményt nyilvánított: 1 igen, 13 nem szavazattal, tartózkodás nélkül a jelölt a Kúria elnökévé történő megválasztását nem támogatta. Az Országos Bírói Tanács 14 bíró tagját a bírók küldöttértekezlete a küldöttek közül titkosan, szavazattöbbséggel választja meg.

Az nem kérdés, hogy dr. Varga Zs. András lesz a Kúria elnöke. 133 támogató szavazat kell hozzá a T. Ház plenáris fórumán, a Fidesznek meg éppen 133 „bátor” embere üldögél a Parlamentben, és parancsra cselekszik. De egy részletre azért felhívom a figyelmet. Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága egy nappal előbb – október 8-án – döntött a jelölt támogatásáról, mint a szakmai testületként számon tartott Országos Bírói Tanács az aspiráns elutasításáról. Világosan látszik, hogy a parlamenti testület annyira sem becsüli az OBT tagjait, hogy véleményüket megismerje. Nem arról beszélek, hogy elfogadja, de azt nehezményezem, hogy az OBT gyakorló bírói karának álláspontjára a Fidesz képviselői egyáltalán nem is kíváncsiak, és már a látszatra sem adnak. Minek is?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés