Vitára hívta az SZFE-ügyben szemben álló feleket az Európai Parlament

2020. október 16. 13:51
A vitára meghívást kapott az intézmény régi, illetve új vezetőségének egy-egy tagja, valamint a kormányzat és a hallgatói önkormányzat képviselői.

Október 27-én ültetné asztalhoz az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ügyében szemben álló feleket – írta a Népszava.

Az EP Kulturális és Oktatási Bizottságában napirendre tűzte a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyét. A vitára  meghívást kapott az intézmény régi, illetve új vezetőségének egy-egy tagja, valamint a kormányzat és a hallgatói önkormányzat képviselői.

Szurdi Panni, az SZFE-HÖK tagja a hvg-nek elmondta, hogy elmennek a vitára, de ott külön meghallgatáson fejtik ki álláspontjukat. Ezt azért tartják fontosnak, mert nem hajlandóak arra, hogy tárgyaljanak az új vezetőséggel, ugyanis nem ismerik el őket legitimnek.

A vitára azért kerül sor, mert Rome Franz német zöld párti EP-képviselő fellépést sürgetett.

Kép: Mátrai Dávid

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem akarok több SZFE-s hírt olvasni. Nem érdekel a libsi faszszopók vergődése.

Remélem, hogy a kormány és az új vezetőség részéről senki sem megy el, nem járatja le az országot, nem hagyja magát megalázni. A zöldek foglalkozzanak a hiúzok túlszaporodásával......nincs belepofázás a belügyekbe.

El akarják játszani a Nagy Októberi Szocialista Forradalom utánzatát.
Upor László elvtárs játssza Vlagyimir Iljics Lenin elvtárs szerepét.

Akkor ez nem vita. Kihallgatás?

Mire fel avatkozik ebbe az EU? Ez a mi dolgunk, majd mi megoldjuk.
Mit picsog a kis Szurdi lány? Ha nem beszél a főnökeivel, minek megy ki?
Nagyon elszemtelenedtek ezek a színművészetisek.
Na persze vannak akik hergelik őket.
Vajon eljön az az idő, amikor Szurdit művésznőnek fogják hívni? Vagy ráragad az Árpádsávos szalagos csaj elnevezés.

Arról volt hir már, hogy az egyetem régi vezetését és a diákokat hívják meg. Gondolom, elgondolkodtam a Jourova ügyön és a másik felét is meghívták.

Az ítéletet már megírták.
Nem sok értelme van odamenni.
Elég lenne levélben leírni az álláspontunkat és a véleményünket.

Szerintem ebben a témában nincs helye olyan vitának, egyezkedésnek amilyenre az SZFE prominensei és a EU kulturális bizottsága gondol.
Esetleg a jogi bizottság vizsgálhatná, hogy az alapítvány létrehozásával kapcsolatos törvények megfelelnek e az EU és nemzetközi direktíváknak.

Szerintem az alapítvány és a kuratórium létrehozása nem törvényellenes.
Az amit állítanak csúsztatás, mert az alapítói okirat nem tartalmaz olyan rendelkezést amely lehetőséget ad, hogy a kuratórium beleszóljon a rektor, a szenátus oktatási tevékenységébe.
Az alapítvány Alapítói Okirata egyértelműen tartalmazza, hogy vagyonkezelő, fenntartói feladatokat lát el a kuratórium. Így mindazok a jogok, amire hivatkoznak, nem sérülnek. Az egyetem vezetésének és a diákönkormányzatnak nincs jogosultsága arra, hogy ki a fenntartó, a kuratóriumban mely személyek lesznek. Eddig sem ők határozták meg, hogy melyik minisztériumhoz és melyik személyhez tartoznak a fenntartói jogosultságok.
A témához kapcsolódó törvények

Alaptörvény
X. cikk
(3) Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát. A felsőoktatási intézmények a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit illetően önállóak, szervezeti rendjüket törvény szabályozza. Az állami felsőoktatási intézmények gazdálkodási rendjét törvény keretei között a Kormány határozza meg, gazdálkodásukat a Kormány felügyeli.

2019. évi XIII. törvény
a vagyonkezelő alapítványokról


4. paragrafus (1) Vagyonkezelő alapítvány közérdekű célra is alapítható. Közérdekű célnak minősül a nevelési-oktatási, felsőoktatási, kutatási, egészségügyi, karitatív, szociális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális vagy sporttevékenységek finanszírozása, illetve támogatása vagy ilyen tevékenységet ellátó intézmények fenntartása és működtetése.

Milyen "FELEK"?
Milyen "ÜGY"?

Van ez a hasonlat, hogy Brüsszel az új Moszkva. Hát ha ebből a közleményből indulunk ki, akkor bizonyos tekintetben ROSSZABB, mint Moszkva volt...

Az EP? Már semmin sem csodálkozom.

A legjobb lenne, ha minden ország élné a maga életét, laza (vám)határokkal, szabad utazással és munkavállalással. Valahogy így volt az I. vh előtt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés