Panaszt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz a tiltakozó SZFE-s diákok

2020. október 16. 10:34
Az újabb performansz sem maradhatott el.

Péntek reggel egy performansz keretében alkotmányjogi panaszt adtak be az Alkotmánybíróságnak a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói, kérve, hogy a testület semmisítse meg az egyetemet üzemeltető alapítványt létrehozó törvényt – írja a 444.hu. Szerintük a jogszabály sérti a jogbiztonság elvét, mert a törvény nem biztosított elég időt az egyetemnek a modellváltásból fakadó feladatok ellátására, valamint a diszkrimináció tilalmát, mert vélt ideológiai szemlélet alapján kezeli hátrányosan megkülönböztetve a Színház és Filmművészeti Egyetemet.

Emellett a diákok szerint a törvény a véleménynyilvánítás szabadságába ütközik, és megsérti az Alaptörvény 10. cikkében foglalt tanszabadságot és autonómiát.

A diákok péntek reggel az Innovációs és Technológiai Minisztérium épületétől riadóláncban adták egymásnak a panaszt tartalmazó dobozt, amelyet aztán egy Jusztíciának öltözött diák vitt be az Alkotmánybíróság épületébe. 

 

Összesen 134 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem két év van adva az átállásra? És nem épp az az egyik fő vád az SZFE-vel szemben, hogy vélt ideológiai szemlélet alapján kezel hátrányosan egyes művészeket, irányzatokat? (fehér, keresztény, nemzeti, heteroszexuális)

Értem. Tehát az általam leírtak csak véleménynek számítanak, ugyanakkor az SZFE állítása, amely szerint vélt ideológiai szemlélet alapján kezelik hátrányosan megkülönböztetve a Színház és Filmművészeti Egyetemet, az megállja a helyét...

Éppen te írsz az "összes többi egyetemről". Tehát hasonló folyamatok máshol is végbementek, és sehol nem merült fel ideológiai alapú hátrányos megkülönböztetés, csak itt. De gondolom, ez sem vélemény az SZFE részéről, hanem szigorúan bizonyított tény...

Azért csinálják, hogy egy olyan egyetemet hozzanak létre, amely nyitottabb, befogadóbb, sokszínűbb (ismerős fogalmak, ugye?), nemcsak egy ízlésvilág által dominált. Azért csinálják, hogy jobb anyagi körülmények legyenek egy olyan egyetemen, ahol a fenntartó feladata nemcsak annyi, hogy adja a pénzt, aztán kussoljon. Amikor ti az EU által nyújtott "támogatásokról" beszéltek, mindig hangsúlyozzátok, hogy aki adja a pénzt, annak joga van elvárásokat megfogalmazni (pedig az EU nem "adja" a pénzt, az elvárásai meg ideológiaiak...). Itt nincs így?

Na jó, ha ennyit nem találnak ki önállóan, akkor menjenek a balettba ugrálni. Azér már na!

Azért én óvakodnék a kurva erős képektől. A hallgatóknak kell az igazolt félév és a tanaraknak a fizu.

,,alkotmányjogi panaszt adtak be az Alkotmánybíróságnak a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói, kérve, hogy a testület semmisítse meg az egyetemet üzemeltető alapítványt létrehozó törvényt,,

Szerintem az alapítvány létrehozása nem törvényellenes.

Alaptörvény
X. cikk
(3) Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát. A felsőoktatási intézmények a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit illetően önállóak, szervezeti rendjüket törvény szabályozza. Az állami felsőoktatási intézmények gazdálkodási rendjét törvény keretei között a Kormány határozza meg, gazdálkodásukat a Kormány felügyeli.

2019. évi XIII. törvény
a vagyonkezelő alapítványokról


4. paragrafus (1) Vagyonkezelő alapítvány közérdekű célra is alapítható. Közérdekű célnak minősül a nevelési-oktatási, felsőoktatási, kutatási, egészségügyi, karitatív, szociális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális vagy sporttevékenységek finanszírozása, illetve támogatása vagy ilyen tevékenységet ellátó intézmények fenntartása és működtetése.

Csúsztatás amit állítanak. Az alapítvány Alapítói Okirata egyértelműen tartalmazza, hogy vagyonkezelő, fenntartói feladatokat lát el a kuratórium. Így mindazok a jogok amire hivatkoznak nem sérülnek. Az egyetem vezetésének és a diákönkormányzatnak nincs jogosultsága arra, hogy ki a fenntartó, a kuratóriumban mely személyek lesznek. Eddig sem ők határozták meg, hogy melyik minisztériumhoz és melyik személyhez tartoznak a fenntartói jogosultságok.

Nem kell államilag finanszírozott (adófizetői pénzből) finanszírozott SZFE. Punk tum!
PRIVATIZÁLNI! Ha nincs vevő akkor bezárni!
Eladtak, zártak már be gyárakat, üzemeket, ugye? Akkor itt is lehet ezt alkalmazni, nem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés