Frontex: Megduplázódott az illegális határátlépések száma a balkáni útvonalon

2020. október 16. 14:29
Szeptemberben 2200 határsértés történt.

Megduplázódott az illegális határátlépések száma a balkáni útvonalon az év első kilenc hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest, szeptemberben 2200 határsértés történt – közölte az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) pénteken közzétett jelentésében.

Összességében 21 százalékkal csökkent az Európai Unióba illegálisan érkezők száma ebben az évben 2019-hez viszonyítva. A határsértések csökkenő tendenciája elsősorban a földközi-tengeri térség nyugati és keleti migrációs útvonalain volt érzékelhető. Szeptemberben a határőrök mintegy 9200 jogellenes határátlépésről adtak hírt. A múlt hónapban a Földközi-tenger térségének középső része volt a legaktívabb: a szeptemberi statisztikák szerint 3300-an próbáltak törvénytelen módon belépni az Európai Unió területére, feleannyian, mint augusztusban.   

A kimutatások szerint 2020 első kilenc hónapjában a határsértések ezen az útvonalon megkétszereződtek, a tavalyi év ugyanezen időszakában mért adatokhoz képest. A határsértők többségében Tunéziából és Bangladesből érkeztek. A nyugati útvonalon szeptemberben 2030 illegális határátlépést észleltek a hatóságok. Január és szeptember között 11 ezren próbáltak jogtalanul az EU-ba jutni. Az ezen az útvonalon érkező illegális bevándorlók nagy része algériai és marokkói származású volt. Az EU-t a kelet-mediterrán útvonalon megközelítő illegális bevándorlók aránya 40 százalékkal csökkent szeptemberben az augusztusi adatokhoz képest. Ebből a térségtől főként afgán és szíriai határsértőket állítottak meg a hatóságok.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) "
Helyesen:
Európai Határtalanító és Migránsvédelmi Ügynökség (Frontim)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés