Huszonkilencen meghaltak, 950-nel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2020. október 15. 9:30
1555 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen. 

Elhunyt huszonkilenc idős, krónikus beteg, és újabb 950 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. A kormányzati portálon azt írták: 41 732-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 1052-ra emelkedett, 12 628-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 052. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 43 százaléka, a gyógyultak 31 százaléka budapesti. 1555 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 24 710-en vannak, a mintavételek száma 861 620-ra nőtt.

Kiemelték: a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség. Felhívták a figyelmet arra, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, a színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban. Este 11 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. A vírus közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik az emberektől, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet.

Akinél hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy más közösségben gócpont alakul ki, a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket – hangsúlyozták.

Közölték azt is, hogy a kormány - az egészségügyi védekezés fenntartása mellett - további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken dolgozik. A közlemény szerint az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjék az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az operatív törzs jelenleg 48 óvodában és 24 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 188 osztálynál és 9 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (13 525) és Pest megyében (5298) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (2557), Borsod-Abaúj-Zemplén (2268), Hajdú-Bihar (1948)és Szabolcs-Szatmár-Bereg (1943) megye. A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (390).

(MTI)

Összesen 144 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valahol olvastam, a H1N1 influenza pusztítóbb volt.
Nézzük meg, az ATV összes "szakértője" és "RIPORTERE" szerint "Magyarország kormánya elbukott a COVID elleni harcban", hogyan is állunk?
Pl. az egyik legjobban teljesítő ország, Németországgal összehasonlítva:
Utolsó 24 óra, új fertőzöttek száma:
Németország 5132, Magyarország 950
Összes regisztrált fertőzöttek száma:
Németország 334 585, Magyarország 41 732
Elhalálozottak száma:
Németország 9677, Magyarország 1052
A 83 milliós Németország és a 9 milliós Magyarország között kb. a 8-szoros az arány, minden tekintetben.
Nagyjából a két ország AZONOS POZÍCIÓT FOGLAL EL COVID-viszonylatban.
DE NÉMETORSZÁG, MERKEL KIVÁLÓ,
MAGYARORSZÁG, ORBÁN MEGBUKOTT.
SZFE-s hallgatók és úgy általában an-blokk modern globálfiatalok:
Akkor most már tudjátok,
MIÉRT is KELL MEGBUKTATNI AZ ORBÁNT?

Sajnos, vannak dolgok, amelyek az élet velejárói.
Tökéletes döntésre ezekben egyetlen kormány nem képes, mert csak bizonyos határokon belül van lehetőség a beavatkozásra.
A magyar kormány eddig a lehető legoptimálisabb magatartást tanúsítja.
Persze, ha megbetegednék, lehet, elsőre én is a kormányt hibáztatnám.
De az igazság mégis csak az:
Ember, önmagadért te vagy a felelős, mindenekelőtt...

Igaz, nagyon el lehet tolni a dolgot. Az egyik Nagymamám tanítónő volt. Büszke volt arra, hogy minden gyereket meg tudott tanítani írni-olvasni. Kinél a szókép vált be, kinél a szótagolás és mindezt egy tanyai iskolában vagy jó 80 éve.

Nagymama 1897-ben született, így 80 éve még aktív volt, igaz akkor már hosszú tapasztalata volt. A szóképolvasás a kitűnő képi memóriával rendelkező fiamnál egy csőd volt, alig tudtuk a helyesírását a szótagolásos módszerrel helyrehozni.

Nem ismerheti néhány régi tanító eszét és felkészültségét, már nem lehet őket megkérdezni. Ő tanította meg végül az unokáját a megfelelő módszerrel helyesen írni. Egyébként név szerint emlékezett arra az évtizedekkel korábbi kislányra, akinek az osztást képtelen volt megtanítani...Ismert különben egy szóképolvasásra emlékeztető módszert, akkoriban sem csak egy eljárás volt ismert.

Sorry, nem figyeltem. dédunokáját. Szerencsére hosszú életet kapott.

Én vártam egy darabig, de már azt látom, hogy a környékünkön Szlovénia, Ausztria, Csehország és Szlovákia is lépni kényszerült kb. hasonló helyzetben. Nálunk is meg lépni bizonyos szigorításokat pl. limitálni a focimeccsekre beengedhető szurkolók számának limitálását 1000 főben, vagy a regionális adatokat figyelembe vevő további lépések megtételét, amelyek a gazdaságot csak kevésbé érintik.

Sorry, egy limitálás felesleges....

Most nézem, már a lengyelek is szigorítanak, azaz a V4-ből már csak mi "tartunk ki"....

Ez hosszú ideig így volt, a Főváros és Pest megye. Az utóbbi időben azonban egyre gyakoribb a fertőzés Győr-Sopronban, Szabolcsban, Csongrádban és Borsodban is. Szerintem nálunk is rá kellene térni a napi esetszámok megye szerinti közlésére, ahogy a csehek és a szlovákok is teszik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés