Veszedelmes szigetek

2020. október 15.
Holokauszt-párhuzamok, a jogrendbe vetett bizalom aláásása, Európától való megengedhetetlen eltávolodás – kivételesen nem Magyarországot, hanem az Egyesült Királyságot illették e vádakkal. A vihar kiváltója pedig, hogy a londoni kormány határozottabb lépéseket fontolgat az illegális migráció megfékezésére.

Joób Kristóf írása a Mandiner hetilapban.

A félelem fantáziája címmel közölt írást a londoni holokausztkutató intézet (Holocaust Research Institute at Royal Holloway, University of London) igazgatója, Dan Stone a brit kormány azon terveivel kapcsolatban, amelyek a folyamatosan erősödő illegális migráció megfékezését szolgálnák. A professzor írásában szemrebbenés nélkül és jól bejáratott rutinnal dobja be a szinte már kötelező toposszá avanzsált holokauszt-párhuzamot az európai migrációs helyzet kapcsán. Jelen esetben egy olyan 1940-es német külügyi feljegyzés adta az apropót a párhuzamhoz, amelynek értelmében a megszállt Franciaországhoz tartozó Madagaszkárra száműzték volna az európai zsidóságot.

Az ilyen és ehhez hasonló, a brit tervezetek „brutalitásáról” szóló cikkeket és megnyilvánulásokat azok a kiszivárogtatott brit belügyi tervek váltották ki, amelyek az illegális módon érkező bevándorlók elhelyezését különféle szigeteken, illetve használaton kívüli olajfúró tornyokon oldanák meg. Mindezt tetézte az is, hogy az Ugandából bevándorolt indiai családból származó, már Nagy-Britanniában született Priti Patel konzervatív belügyminiszter határozott hangvételű beszédben mutatott rá az utóbbi időszakban felerősödött illegális migráció problémájára.

Az új szabályozási tervek Patel szavaival az olyan bevándorlók feltartóztatását szolgálják, „akik illegálisan érkeznek az országba, és véget nem érő beadványaikkal próbálják megszerezni a tartózkodási jogot”. Ezenfelül azt is szeretnék elérni, hogy minél gyorsabban vissza tudják toloncolni azokat, akik nem jogosultak menedékre. A jelenlegi, „felsült” bevándorlási mechanizmusok megjavítása elengedhetetlen a tárcavezető szerint, már csak azért is, hogy eleget tehessen azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket a korábbi kormányok elmulasztottak. Patel már augusztusban leszögezte, hogy kifejezett célja az illegális migránsútvonalak ellehetetlenítése. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a szigetország továbbra is „menedékül fog szolgálni azok számára, akik üldöztetésnek, elnyomásnak vagy önkénynek vannak kitéve”.

Címlapképen: Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget (1903 körül). Fotó: Wikipédia

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés