SZFE: A hallgatók szerint a tanköztársaságot nem lehet betiltani

2020. október 14. 16:53
Ez egy eszme, amelynek égisze alatt az egyetem minden polgára egyenlő, a sztrájkot folytatjuk – jelentették be az SZFE hallgatói.

A tanköztársaságot betiltani nem lehet, feltételeit rajtunk kívül senkinek nem feladata biztosítani. Ez egy eszme, amelynek égisze alatt az egyetem minden polgára egyenlő, a sztrájkot folytatjuk – mondták a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon. Az egyetem új vezetése korábban azt közölte, hogy a „tanköztársaságot” keddtől befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja.

A vezetés keddi közleményben arról is írt, hogy az egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját a következő napokban levélben keresik meg, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról. Az egyetem Vas utcai épülete előtt tartott tájékoztatón a hallgatók közölték, hogy szerintük senki nem kötelezheti lojalitási nyilatkozat tételére sem a hallgatókat, sem a munkavállalókat. Elhangzott az is, hogy az általuk illegitimnek tartott vezetés veszélyezteti az oktatást, az internetelérést 18 órától 7 óráig megszüntették az épületekben, ahol ebben az időben tanórák zajlanak, és olyan kollégisták készülnek másnapi óráikra, akik ezért a szolgáltatásért fizetnek az egyetemnek.

A hallgatók szerint „zsarolással kényszerítik” az üzemeltetéshez tartozó munkatársakat, hogy osztálytermeikbe, ahol kellékeiket, jelmezeiket, eszközeiket tartják, ne engedjék be őket, az eseményről készülő közösségi dokumentumfilm ellehetetlenítése érdekében pedig megtiltották a kép- és hangrögzítést egy olyan intézményben, ahol filmes képzés zajlik.

(MTI)

(Nyitókép: Mátrai Dávid)

Összesen 221 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem értem, hogy más felsőoktatási intézmények miért nem követik őket, hiszen ebben az országban mindenki azt csinál, amit akar, bohócot a kormányból, az egész jogrendből.

Óvodások, kezdjétek el Ti is, az elhízott politikus bácsik már úgysem mernek semmit sem csinálni.

Válaszok:
rezvez | 2020. október 14. 19:20

A tanköztársaságot betiltani nem lehet, feltételeit rajtunk kívül senkinek nem feladata biztosítani.

A hallgatók szerint zsarolással kényszerítik az üzemeltetéshez tartozó munkatársakat, hogy osztálytermeikbe, ahol kellékeiket, jelmezeiket, eszközeiket tartják, ne engedjék be őket, az eseményről készülő közösségi dokumentumfilm ellehetetlenítése érdekében pedig megtiltották a kép- és hangrögzítést egy olyan intézményben, ahol filmes képzés zajlik.

Helyes, akkor biztosítsák maguknak az anyagiakat, a feltételeket, de az intézmény munkatársai és a kuratórium közreműködése nélkül.

Hagyni kell őket, hadd csinálják saját erőből.

Ezért félnek attól, hogy mindenkitől személyes nyilatkozatot kérjenek. Amit meg lehetne tenni akár névtelenül is.

Ha hagyják nekik felolvasni a Meseországot, biztos nekiindulnak az ovisok is.

A kancellár egy mai interjúban teljesen zavarosan beszélt az ottani történésekről. Az jött le, hogy halvány fogalmuk sincs, hogy mi történik az SZFE-n, s azt sem tudta megmondani, hogy mi a megoldás, mi lesz holnap, semmi konkrétum csak mellébeszélés, tesze-toszaság, nevetséges a kormány.

Mi a fenének tart fenn az állam szf-egyetemet? Az állam rpssz tulajdonos. Privatizálni és a piac megoldja. Azonnal!
Aztán a támogatási rendszert át kell alakítani. A nézőket a közönséget kell támpgatni. A filmeket meg a producerekre bízni.
Mint az USA-ban állam nélkül.

Gondoskodtok is 'köztársaságotok' anyagi szükségleteiről?

Ez a szöveg egy marxista-liberális korcs. De a lényeg: nem akarják ezek a balekok felfogni, hogy zsákutcába jutottak, s nem a "betiltás" a kérdés, hanem az, hogy már elfogyott körülöttük a levegő, a saját levükben főnek. Se pénz, se elismert félév. Nem kell őket "betiltani", hanem egyszerűen faképnél hagyták őket.

Hivatalos tanév helyett mindenféle pótcselekvés üresjáratában léteznek, miközben a jogi-törvényes pozíciójuk és a létkörülményeik egyre inkább gyengülnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés