Kutya kötelességünk az együttműködés!

2020. október 15.
A főpolgármesternek a tényekkel, a közgazdászokkal és a Moody’szal van vitája, nem velünk – mondja Fürjes Balázs, aki bármikor leülne Karácsony Gergellyel vitatkozni. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárt pénzügyekről, a fejlesztések jövőjéről és politikai szerepvállalásról kérdeztük.

Szalai Laura interjúja a Mandiner hetilapban.

Orbán Viktor egy éve, az önkormányzati választás éjszakáján azt mondta, a kormány készen áll az együttműködésre Budapest új vezetésével, ön pedig arról beszélt, hogy ugyanazt a magatartást tanúsítják majd, mint Tarlós István ideje alatt. Megvalósult ez?
Budapest fejlesztése a városvezetés és a kormány közös feladata, kutya kötelességünk az együttműködés. A választók tavaly létrehoztak egy politikai társbérletet: jobbos kormány, balos városvezetés. Demokráciában business as usual. Család, barátság, munkahely sincs vita nélkül, persze hogy vannak viták. Bátran, nyíltan, tárgyszerűen, megoldásokat keresve vállalni kell őket.

Leülne vitázni Karácsony Gergellyel?
Budapestért bárkivel bármikor, aki komolyan vehető. A fővárosiak által megválasztott főpolgármester a legkomolyabb Budapest-illetékes. Ha ő kész lenne erre, rajtam nem múlna. Bár úgy látom, kerüli a nyilvánosság előtti valódi párbeszédet, az élő vitákat. Nincsenek a Tarlós István idején megszokott rendszeres, a szerkesztőségeknek kérdezési lehetőséget biztosító sajtótájékoztatók, csak Facebook-monológok. Pedig a vitakultúra Budapest része, ez egy vitatkozó, kritikus város.

Az tény, hogy sokszor megengedőbb hangnemben beszél a főpolgármesterről, az embernek az a benyomása, hogy öné a jó zsaru szerepe.
A kis Balázs sokszor hallotta, hogy „Tüzoltó leszel, s katona! Vadakat terelő juhász!”, de rendőrnek sose készült. Az én feladatom gyakorlatias megoldásokat találni a budapestiek érdekében. Meggyőződésem, hogy a személyes és a közösségi sikerekben is döntő tényező az együttműködési készség és képesség. Csapatjátékos vagyok, alkatilag együttműködő. Persze nem bármi áron. Csakhogy minden együttműködéshez legalább két fél kell – sok múlik a másik szándékán, hozzáállásán.

„Hogy támogathat Budapest első embere egyolyan jelöltet, aki judapestezve zsidózik, aki cigánygyűlölő szövegeket nyom?”

A városvezetés szerint pont a kormány nem hajlandó egyeztetni sok kérdésben.
Fő politikai termékük az áldozatszerep és az állandó panaszkodás, magyarázkodás, kifogáskeresés. Hibás Tarlós, a kormány, nyáron a meleg, télen a hideg. Mindig más. Megpróbálják azt a látszatot kelteni, hogy van a szegény, tehetetlen és kiszolgáltatott önkormányzat és az őt bántó, gonosz, erőszakos, behemót kormány. Tennék ők, csak nem engedi az ármány… Ezzel egyszerre próbálnak szimpátiát ébreszteni és a semmittevést igazolni.

Fotó: Földházi Árpád

Meglepő volt, hogy ön is beleállt a borsod-abaúj-zempléni időközi választás kampányába. Hevesen támadta Karácsonyt, amiért támogatja a baloldal által indított Bíró Lászlót. A budapesti fejlesztésekért felelős államtitkárnak miért kellett ebben az ügyben megszólalnia?
Jogos a felvetés. Hogy kerül a csizma az asztalra? Én is ezt kérdezem. Hogy támogathat Budapest első embere egy olyan jelöltet, aki judapestezve zsidózik, aki cigánygyűlölő szövegeket nyom? Aki jellegzetes hajviseletük után tetűcsúszdásoknak nevezi a vallásos zsidó embereket? Aki antiszemita, rasszista, gyűlöletkeltő? Minek kellene ahhoz történnie, hogy a főpolgármester megvédje a budapestieket a náciktól, és ne támogassa és mentegesse őket? Mihez fog még asszisztálni politikai számításból?

Budapestet megvédeni a náciktól? Ez azért túlzás Bíró László jelölése kapcsán.
Karácsony Gergely a Párbeszéd elnökeként, valamint Fekete­-Győr András Momentum-elnök és társaik személyesen és pártjuk nevében egy nácit jelöltek a választáson. Ezt követően a főpolgármester önálló kampányvideóban állt ki a rasszista politikus mellett, nácizmusát azzal elintézve, hogy egyikünk sem tökéletes. Majd a választás hétvégéjén Borsodba költözik, és végigkampányolja a körzetet a demokratáknak elfogadhatatlan jelölt mellett.

Koalíciós kényszerből mindent szabad? A remélt győzelemért bármi megtehető? Legközelebb jöhet egy anyagyilkos vagy egy pedofil? Miközben képmutatóan és álszenten jogállamoznak? Ők mindenki felett állnak, bárkit megítélhetnek, mindent minősíthetnek, és közben bármit megtehetnek?

De ezt tényleg önnek kell elmondania?
Budapest első embere átlépett egy kritikus határt. Olyat tett, ami elfogadhatatlan. Elárulta és cserben hagyta minden zsidó és cigány honfitársunkat, minden jóérzésű magyart. Kiderült, hogy számára a kirekesztésellenesség, a nácik elleni fellépés üres politikai szlogen csupán. Bármikor sutba dobja, és a rasszisták pártjára áll, ha az érdeke úgy kívánja. Ezért, azzal együtt, hogy nem feladatom politikai nyilatkozatokat tenni, újságírói kérdésre határozottan elmondtam a véleményemet. Mint most.

Címlapkép: Földházi Árpád

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés