Norvégia letelepedési engedélyt adott egy hatóság elől menekülő lengyel férfinak

2020. október 13. 9:21
A norvég bíróság szerint a lengyel igazságszolgáltatás „átpolitizálódott”, nem működik a fékek és ellensúlyok rendszere.

Rafał Gaweł’ – írja a Guardian – 2019 januárjában menekült el családjával a kelet-lengyelországbeli  Białystokból, miután a bíróság két év börtönbüntetésre ítélte csalás, aláírás-hamisítás illetve pénzügyi dokumentumok meghamisításának vádjával. A férfi tagadja a vádakat, szerinte őt az általa alapított rasszizmus- és xenofóbia-ellenes szervezet tevékenysége miatt üldözik – közölte az Index.

Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a Rafał  Gaweł pénzügyei miatt indított nyomozás még az előző, „liberális” kormányzat alatt kezdődött.

Norvégia kifejezetten ritkán ad engedélyt letelepedésre európai országok politikai menekültjeinek. Harminc éve, a rendszerváltás óta  Rafał  Gaweł az első lengyel, akinek kedvezően bírálták el a kérelmét. A két éven át tartó eljárásban a norvég bíróság kimondta, hogy a lengyel igazságszolgáltatás „átpolitizálódott”, nem működik a fékek és ellensúlyok rendszere, és nem képes hatékonyan szankcionálni a szélsőjobboldali szervezeteket. Maga a férfi az AP hírügynökségnek azt mondta, az életét mentette meg a döntés. Az eljárásban ő minden létező dokumentumot átadott a norvég bíróságnak, szóval a testület tisztában volt vele, hogy kit fogad be az ország – tette hozzá.

A férfi, a felesége és a kislánya egy évre kapta meg a letelepedési és a munkavállalási engedélyt. Lengyelországban utoljára 2005-ben volt hatalmon baloldali kabinet, azóta a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) vagy a Polgári Platform (PO) adta a mindenkori kormányfőt.

Kép forrása: Facebook

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy közel 100% fehér országban égetően nagy szükség lehet egy rasszizmusellenes civil szervezetre. Bennem fel sem merülne, hogy az ilyen - amúgy adómentes - szervezeteket valakik pénzmosásra használnák fel.

Ez a norvég bíróság nagyon ért a lengyel belpolitikához...

Így van! A norvég bíróságok biztosan nem politika-mentesek, hiszen ilyen elvileg lehetetlen. Itt az a szuggesztió fenyeget, hogy a lengyel hatóságok elfogultak, de a norvég bíróság bezzeg milyen független és elfogulatlan, tehát a norvégoknak van igaza.

Mi van a katalán elnökkel, akinek Belgium adott menedékjogot?
mi van Sorossal, akit a francia bíróság letöltendő szabadságvesztésre ítélt?

Ilyenkor nem az uniós egysegesseg számít?

Fegyőr is hasonlóan gerinces!

Ezek szerint elég egy LMBTQ egyesület és máris a törvények felett állsz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés