Hollandia nem tudja, kinek adhatná vissza gyarmati kincseit

2020. október 13. 17:21
Hollandia kész visszaszolgáltatni az egykori gyarmatairól elkobzott kincseket, azonban a tárgyak jogos tulajdonosainak meghatározása nem egyszerű feladat.

Hollandia kész visszaszolgáltatni az egykori gyarmatairól elkobzott kincseket, köztük egy szingaléz uralkodó ágyúját, valamint egy indonéz szultán gyémántját, ám a kezdeményezést nehezíti, hogy a tárgyak jogos tulajdonosainak meghatározása nem egyszerű feladat. Az amszterdami Rijksmuseum gyűjteményében legkevesebb négyezer olyan tárgy van, amely az ország gyarmattartó múltjához kötődik. Az intézmény munkatársa, Valika Smeulders üdvözölte a holland kormány azon kezdeményezését, hogy visszaszolgáltassa azokat az értékes tárgyakat, amelyeket annak idején erővel vettek el tulajdonosaiktól.

A terv egy független kutatóközpont létrehozása a gyarmati kincsek nyilvántartására, valamint bizottságok felállítása a visszaszolgáltatási kérelmek kezelésére. Smeulders szerint azonban ez az a pont, ahol nehézségek támadhatnak. Van például egy 36 karátos gyémánt, amelyet 1875-ben koboztak el a holland csapatok egy szultánságból, amelynek területe ma már Indonéziához tartozik. „Ebben az esetben az országnak kell visszaadni, vagy a szultán leszármazottjainak? És kivel ül le megbeszélni a részleteket az ember?” – jegyezte meg Smeulders. A kék és arany színű ágyút, amellyel a Kandi uralkodó látogatóit köszöntötték, 1765-ben foglalták le a Holland Kelet-indiai Társaság katonái, majd Hágában állították ki. Az ágyú jövőre visszakerül Srí Lankára, de először csak egy szemináriumra, amelyen történészek és művészeti szakértők fognak értekezni róla.

 

Fotó: Indonéz férfiak pálmafamászó versenyen vesznek részt az ország függetlenségének 68. évfordulóján tartott ünnepségen Jakartában 2013. augusztus 17-én. Az indonéz függetlenségi háború 1945-ben kezdődött, amikor a korábbi holland gyarmat kikiáltotta függetlenségét, amelyet Hollandia 2005. augusztus 16-án ismert el. (MTI/ EPA/ Mast Irham)

(MTI)

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Adják lölő gazdájának, hátha nem sanyargat minket utána!

A "mi" túlélőink tudják, mi lenne az övék. Minden.

Kalifornia már meg akarja adóztatni a niggereket, mert jobban élnek, mintha Afrikában maradtak volna a Kuntakintéik.

Szargentininek adjátok, mert maga panaszkodta, hogy rengeteg kávéjába került megfűzni a képviselőtársait, hogy szavazzák meg jelentését Magyarországról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés