A halálbüntetés eltörléséről szervez kerekasztal-beszélgetést az Ab

2020. október 13. 21:08
Harminc éve nyilvánították alkotmányellenessé a halálbüntetést hazánkban.

2020. október 16-án 10:00 órai kezdettel „Látható problémák, láthatatlan alkotmány? Az Alkotmánybíróság jogfejlesztő tevékenységének változása 1990-2020 között” címmel szervez online kerekasztal-beszélgetést az SZTE ÁJTK Közjogi Intézete és az Alkotmánybíróság a halálbüntetést alkotmányellenessé nyilvánító AB határozat 30. évfordulójának emlékére. 

Az online formában megrendezett kerekasztal-beszélgetésen köszöntőt mond Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja, illetve részt vesz Dr. Sulyok Tamás, az alkotmánybíróság elnöke, illetve Prof. Dr. Lenkovics Barnabás és Prof. Dr. Paczolay Péter a testület korábbi vezetői.

A szóban forgó döntést harminc éve hozta meg Magyarország újonnan felállított autentikus alkotmányértelmező testülete, és nem túlzás azt állítani, hogy ez a harminc éves magyar alkotmánybíráskodás legmeghatározóbb döntése. A határozatban Sólyom László bemutatta a láthatatlan alkotmány koncepcióját, amely elindította a hazai tudományos életben a diskurzust az Alkotmánybíróság jogfejlesztő szerepéről, amely az elmúlt tíz évben – a kezdetekhez képest eltérő tartalommal – a hazai alkotmánybíráskodás egyik legvitatottabb kérdéseinek egyike. 

A kerekasztal-beszélgetést az SZTE ÁJTK és az Alkotmánybíróság Facebook oldalán lehet követni, illetve hozzászólásokkal, kérdések feltételével csatlakozni a gondolatmenethez.  

(Mandiner)
 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erről csak elméletileg lehet vitatkozni, mert az EU nem engedi a halálbüntetést. Én minősített esetekben híve lennék, bár a katolikus egyház már szintén a halálbüntetés eltörlését ajánlja. Ez nem dogma, csak egy ajánlás, illetve pápai állásfoglalás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés