Végre eljutottam a fodrászhoz

2020. október 11. 12:18

Babarczy Eszter
Mérce
Semmiféle érték, szabály és közjó nincs, amire hivatkozhatunk, csak az erő van.

„Liberális (libernyák) neveltetésemből adódóan nehezemre esik feladni, hogy vannak játékszabályok, íratlanok, közös értékek, hogy van úgynevezett közjó...De jelenleg nincs ilyesmi Magyarországon, vagy ha van, nem tudom, hol keressem. Semmiféle érték, szabály és közjó nincs, amire hivatkozhatunk, csak az erő van. Én magam is aláírok időnként ezt-azt, de ezzel csak egymásnak jelezzük, mivel nem értünk egyet: a játszmában nem veszünk részt, mert a játszma az erőről szól. Az erő pedig velük van. Hogy ebben mekkora szerepe van a letenyerelt médiának, s mekkora a valós elégedettségnek, nem tudjuk. Mindenesetre annak ellenére, hogy a fejlett világ érintett országai közül a legkevésbé segítették a koronavírus által sújtott polgárokat, a Fidesz-KDNP népszerűsége még emelkedett is az elmúlt hónapokban.

Az az üzenet, hogy lehetne akár máshogy is, nem jutott el a fodrászomhoz, amiből egyenesen következik, hogy az erő egyelőre ott marad, ahol jelenleg van: a NER-nél. A politikai realizmus – lánykori nevén machiavellizmus – elfogadása fájdalmasan szükséges. De nem elég elismételni Török Gáborral, hogy a politika a hatalom megszerzéséről és megtartásáról szól, bármennyire triviálisan igaz ez. A politikai harc elsősorban azokért folyik, akik – mintegy a választók harmada – nem tudják, hogy kire fognak szavazni, ha ugyan elmennek szavazni. Magyarországon pedig ez a csoport kulturálisan inkább konzervatív (mivel a magasabban képzettek általában nyitottabbak a liberális értékek felé, a bizonytalanok között pedig több az alacsonyan képzett), valószínűtlen tehát, hogy a liberális vagy zöld értékekre való hivatkozás, beleértve a sajtószabadságot és a klímavédelmet is, út a szívükig.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Végre eljutottam a fodrászhoz. Semmiféle érték, szabály és közjó nincs, amire hivatkozhatunk, csak az erő van. Ez egy ilyen elnyomó fodrász. Le merem fogadni, hogy Fideszes szavazó. Ez csak vágja hajat, miközben semmiféle liberális értéket nem képvisel!

"Nem nyafogni!" (Makarenko)

Jut eszembe Andrasev Iván, aki "magyarosított" Andrassewre.

Annyit tudok rólad, hogy részt vettél valamilyen cigánykérdés vitában és te voltál a legtájékozatlan, legbutább az összes megszólaló közül.

Bethlen Jánosnak volt egy műsora a Klubszoba. Csak egypár adást láttam, mert nagyon későn adták.
Az volt a legszórakoztatóbb, amikor te és Schmidt Mária voltatok a vendék vitatkozók.
Minden alkalommal megalázóan, szégyenteljesen buta voltál. Mária felmosta veled a padlót. Nem értettem, hogy ilyen buta nő, hogy taníthat egyetemen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés