A tüntetők elfoglalták a kirgiz kormány épületét és a városházát

2020. október 6. 11:37
Az államfő puccskísérletről beszél.

Tüntetők foglalták el a kirgiz kormány székházát Biskekben – jelentette kedd reggel a RIA Novosztyi orosz hírügynökség egy kormányilletékesre hivatkozva. A tüntetők nem engedik be az épületbe a kormány tagjait és alkalmazottait. Keddre virradóra a tüntetők elfoglalták a parlamentet, ahol az elnöki hivatal is található, valamint az államügyészség épületét is.

Temir Szarijev volt miniszterelnök bejelentette kedd reggel, hogy politikusok egy csoportja létrehozta a Kirgiz Koordinációs Tanácsot, amely arra hivatott, hogy helyreállítsa a rendet az országban. Szarijev követelte a hivatalban lévő kormány lemondását. Szerinte népbizalmi kabinetet kell alakítani, amely mihamarabb újabb választást rendez, és az új kormány megalakításáig a parlamenttel együtt dönt majd Szooronbaj Dzsejenbekov államfő sorsáról. A hírügynökségek helyszíni tudósításaiból nehéz világos képet alkotni arról, hogy jelen pillanatban egyes kormányintézmények kinek az ellenőrzése alatt állnak. A belügyminisztérium egyik szóvivője közölte, hogy Kurszan Aszanov ellenzéki politikus, a biztonsági szolgálat egykori magas rangú tisztségviselője átvette a belügyminisztérium vezetését, ami a Reuters hírügynökség szerint feltehetően annak a jele, hogy kicsúszik az irányítás Szooronbaj Dzsejenbekov államfő kezéből.

Az Interfax orosz hírügynökség a 24.kg kirgiz hírportálra hivatkozva jelentette, hogy más tüntetők a biskeki városháza épületét kerítették hatalmukba. Az ellenzék a saját soraiból való Zsoosbek Koenalijevet tette meg Biskek ügyvezető polgármesterévé a fővárosi önkormányzat első ülésén. Koenalijev kijelentette, hogy a nép ültette a polgármesteri székbe. Biskek eddigi polgármestere, Aziz Szurakmatov kedden már nem jelent meg a munkahelyén, és benyújtotta lemondását. Kirgizisztán második legnagyobb városából, Osból is olyan hírek érkeztek, hogy a városi tanács (kenes) többségi döntéssel menesztette Talajbek Szaribasov polgármestert. Ezt az ő szóvivője is megerősítette, mondván, hogy Szaribasov „csapata méltósággal dolgozott, és emelt fővel távozik”, engedelmeskedve a kenes döntésének. Több megyei kormányzó is lemondott tisztségéről.

A tüntetések még hétfő reggel kezdődtek Biskek főterén és több kirgiz nagyvárosban a parlamentbe bekerülési küszöböt a hétvégi választáson átlépni nem tudó, legalább tíz párt és híveik részvételével. Állításuk szerint a hatóságok a választási kampány során hatalmukkal visszaéltek, és szavazatokat vásároltak. Tizenkét párt vezetője ezért levélben szólította fel a kirgiz központi választási bizottságot a voksolás érvénytelenítésére és új választás kiírására. A választási bizottság kedden bejelentette, hogy követelésüknek eleget tett, és érvénytelenítette az eredményeket. A tüntetők kiszabadították a korrupció miatt 11 évi börtönbüntetésre ítélt volt elnököt, Almazbek Atambajevet, Szapar Iszakov volt miniszterelnököt és több más politikust.

Dzsejenbekov kedden beszédben fordult a kirgiz néphez, azt állítva, hogy ura a helyzetnek, bár egyes politikai erők az éjszaka folyamán kísérletet tettek a hatalom átvételére az általuk el nem fogadott választási eredmények ürügyén. Dzsejenbekov felszólította a politikai pártok vezetőit, hogy csillapítsák le híveiket. Ő sem zárta ki, hogy érvénytelenítik a választási eredményeket, ha a választási bizottság megvizsgálta a voksoláskor történt szabálytalanságokat. Dzsejenbekov közölte, hogy a rendvédelmi szervek az ő utasítására nem nyitottak tüzet a nekik nem engedelmeskedő tüntetőkre, akik pedig egészségügyi dolgozókat bántalmaztak, középületekben okoztak károkat.

Az egészségügyi minisztérium kedd reggeli összesítése szerint a második napja tartó összecsapásokban 590-en sebesültek meg. Egyes hírek szerint egy ember meghalt. A kínzásellenes kirgiz hivatal közlése szerint 190 rendőr megsebesült összetűzve a tüntetőkkel, és hatan közülük súlyos állapotban vannak. A rendbontásokban felgyújtottak tíz rendőrautót.

(MTI)

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arany és uránbányászat........ha tavaszt nem lehet máshol rendezni, jöhet a kirgiz ősz, majd néhány év múlva jöhet a NATO hadgyakorlat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés