Salvini: A római kormány ismét megnyitja a kikötőket a migránsok előtt

2020. október 5. 16:54
Emlékeztetett, hogy az Olaszországba érkezők nyolcvan százaléka gazdasági bevándorlónak számít: „semmi joguk nincsen maradni, mivel nem háború és éhezés elől menekülnek, pórázon vezetett törpeuszkárokkal és mobiltelefonokkal érkeznek”.

A tengeren érkező migránsok automatikus menedékkérelme és az országos anyakönyvi rendszerbe való felvételük, valamint a civilhajókra kivetett bírság részleges eltörlése is szerepel az olasz kormány új migrációs csomagjában, amellyel Matteo Salvini volt belügyminiszter rendeleteit tervezik módosítani hétfői sajtóértesülések szerint.

Az olasz kormány módosítja Salvini migrációs intézkedéseit

A Giuseppe Conte vezette kormány ismét teljesen átalakítja a befogadási és úgynevezett integrációs rendszert. Visszavezetik az úgynevezett humanitárius menedékkérelmet, amely majdnem automatikusan menekültstátuszt nyújt a tengeren érkezőknek legalább fél évre, és többször meghosszabbítható. Ezt a Matteo Salvini nevével fémjelzett migrációs-biztonsági csomag tavaly nyáron eltörölte.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.<br>Fotó: MTI/EPA/ANSA/A római kormányfői hivatal/Filippo Attili

A rendkívüli menedékkérelemmel a bevándorlók bekerülnek a nemzeti anyakönyvi rendszerbe, vagyis felvételt kapnak a társadalombiztosítási és egészségügyi, valamint munkaközvetítői hálózatba. Többek között közhasznú munkavégzésre is foglalkoztathatják őket. A jelenlegi nagyméretű migránstáborok helyett visszatér a 2019 előtti befogadórendszer, amely a bevándorlókat kisebb csoportokban szétosztja az önkormányzatok között, civilszervezetek és más nonprofit egyesületek együttműködésével. Utóbbi az elképzelések szerint a migránsok gyorsabb integrációját, nyelvtanulását, képzését szolgálja. Matteo Salvini azonban belügyminiszterként úgy vélte, hogy a migránsokkal foglalkozó szövetkezetek a "baloldali maffia" pénzosztási csatornáinak számítottak.

Negyvennyolc hónapról harminchatra csökken az állampolgársági eljárás ideje

A korábbi szigorításokat törölve a kormány ismét 180 napról 90-re csökkenti a kiutasításra váró személyek táborokba zárásának időtartamát. Negyvennyolc hónapról harminchatra csökken az állampolgársági eljárás ideje.

„A római kormány ismét megnyitja a kikötőket az illegális bevándorlók előtt”

A belügyminisztériumtól az infrastrukturális és közlekedési tárcához kerül át a migránsokkal érkező civilhajók feletti hatáskör, amelyben a védelmi minisztérium is osztozik. A nem kormányzati szervezetek hajóira jelenleg akár egymillió euróig terjedő bírságot tízezer és ötvenezer euró közötti összegre csökkentik, de csak abban az esetben szabják ki, ha a hajó nem működik együtt a hatóságokkal.

A Salvini-féle migrációs-biztonsági csomagot tavaly augusztusban fogadta el az első Conte-kormány, a kormányváltás előtt alig egy hónappal. Azóta az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) új kormánya folyamatosan ígérte a rendelkezések módosítását. A PD radikális átalakítást sürgetett, az M5S nem akarta teljesen eltörölni a Matteo Salvinivel alkotott intézkedéseket.

Matteo Salvini, az olasz ellenzéki Liga párt elnöke.<br>MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

A csomagot a hétfő esti kormányülésen fogadják el

A sajtóban előzetesen közölt csomagot a hétfő esti kormányülésen fogadják el, majd a parlament elé kerül. A jobboldali pártok bejelentették, hogy kemény küzdelemre készülnek. Korábban Matteo Salvini kijelentette, hogy ha megváltoztatják a migrációs politikát, a Liga párt aláírásgyűjtésbe kezd.

„A római kormány ismét megnyitja a kikötőket az illegális bevándorlók előtt” – jegyezte be közösségi oldalán Salvini. Úgy vélte, a migráció leállítása helyett a Földközi-tenger legnagyobb migránstáborává teszik Olaszországot, tömegeket csalogatva Afrikából. Emlékeztetett, hogy az Olaszországba érkezők nyolcvan százaléka gazdasági bevándorlónak számít: „semmi joguk nincsen maradni, mivel nem háború és éhezés elől menekülnek, pórázon vezetett törpeuszkárokkal és mobiltelefonokkal érkeznek”.

A belügyminisztérium adatai szerint év eleje óta több mint huszonnégyezer migráns érkezett a tavalyi év ugyanezen időszakában mért majdnem hétezer kilencszázhoz képest.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha ez kell az olaszoknak, hát tegyék. De másokat hagyjanak ki ebből, a saját kontójukra legyenek befogadók.

Nézd meg Európa nyugati részét. Oda vezet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés