Varga Judit: A jogállamisági jelentés kézikönyv a kettős mérce alkalmazásához

2020. október 2. 17:27
A jogállamisági jelentés szempontjai nem objektívak.

Nem igaz, hogy az Európai Bizottság jogállamisági jelentése egységes és objektív szempontok alapján értékeli valamennyi tagállamot – közölte az igazságügyi miniszter pénteken a Facebook-oldalán. Varga Judit szerint a jelentés inkább kézikönyv a kettős mérce alkalmazásához. „Kezdők és haladók egyaránt számos ötletet meríthetnek belőle” – jegyezte meg a miniszter, aki összegyűjtött néhányat ezek közül a jogállamiság legnagyobb „barátait” (a Benelux és az északi államokat) bemutató jelentések áttanulmányozása után.

Hemzsegnek a szövegben kettős mérce példái

Azt írta: a magyar jelentés hivatkozik az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) éves beszámolójára, ugyanakkor a bizottság ezt Belgium esetében nem tartotta szükségesnek. Akkor ugyanis kiderült volna, hogy a hagyományos saját forrásokat illetően Belgium esetében 2014 és 2018 között kétszer annyi ajánlással lezárult vizsgálat folyt, mint Magyarország esetében – hangsúlyozta Varga Judit.   

Az Európai Szemeszter országspecifikus ajánlásaira csak a magyar jelentés utal. Pedig ezek az ajánlások például Belgium, Dánia, Luxemburg és Svédország esetében is a pénzmosás elleni keret hatékony felügyeletére szólítanak fel. Kitért arra is, hogy a magyar jelentés hosszasan foglalkozik a bírák illetményrendszerével, és még a hároméves illetményemelési programot is „sikerül” kedvezőtlen színben feltüntetnie. Egyes Benelux és északi államok jelentései a bíróságok egyértelmű forráshiányait taglalják, a bizottság ezt mégsem találja problémásnak.

Varga Judit kiemelte azt is, hogy a bizottság „igen aggódik” a magyar médiapluralizmus helyzete miatt. A médiapluralizmus monitor szerint –amelyre Magyarország esetében sokat hivatkoznak – a médiapiac pluralizmusa Finnországban magas kockázatnak van kitéve. Ez persze a finn jogállamisági jelentésből nem derül ki – jegyezte meg a miniszter, aki bejegyzését úgy zárta: „ez csak egy kis ízelítő volt, hamarosan további példák következnek – immár haladóknak”.

(MTI)

Kép forrása: Facebook

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetértek Varga Judittal.
A Bizottság anyaga szakmailag nem üti meg a vizsgálati jelentés mércéjét.
Az anyag nem más mint egy összeollózott kazal, amely azzal a céllal történt, hogy az előre megfogalmazott ítéletet látszólag alátámassza. Azt is mondhatjuk nem több, mint egy közvélemény-kutatás, amelyben ,,bizonyos,, jól körülírható civil szervezetek szubjektív véleményét vették alapul.

Az Európai Uniónak elég alkalmazottja van arra, hogy minden országban helyszíni vizsgálatot tartson és feltárja az objektív adatokat, amelyek fennállnak.

Mindezen túl amit e témakörben végeztek, végeznek túl megy a demokratikus kereten, mivel hiányzik belőle:
,,Audiatur et altera pars!,,

Talán nem véletlen, mert akkor választ kellene adni a felvetésekre és nem lehetne előre ítéletet hirdetni.

Köszönöm.
Van egy tervem és amennyiben megvalósításra kerül fel fogom használni hivatkozás nélkül.
Egyelőre megvárom Varga Judit írásának folytatását.

Nincs szó aggódásról. Amikor elhangzik az az érv, hogy ilyen, vagy olyan szabályozás más országokban is van, és erre az a válasz, hogy bár a részletek azonosak, de az összkép rosszabb, akkor nyilvánvaló, hogy a régi kommunista minősítés működik. Ott sem voltak konkrétumok, valaki úgy általában rendszer ellensége volt, vagy útlevelet nem kapott, mert az közérdeket sértett volna, stb. Működik a bolsevik-liberális folytonosság.

A többi ország állampolgárának abból lesz elege, amire rávezetik, hogy elege legyen. Nekik elmondják, hogy itt lopnak, de az már nem jut el hozzájuk, milyen beruházások, fejlesztések vannak, amelyek az "ellopott" pénzek dacára valósulnak meg. Nekik azt sem mondják el, hogy a magyar kormányzat egyetlen bűne az, hogy a magyar gazdaságban protekcionista módon korlátozza a hasznot hazavivő külföldi tőke érvényesülését. Nem a demokrácia, nem a jogállam, az nyugaton nem érdekel senkit. A haszon az, amit nagyon hiányolnak. Azt pedig már ezek az állampolgárok sem veszik észre, hogy velük csak bizonyíték nélküli vádakat közölnek.

Ha pedig az uniós országok adóját félted, akkor nézz Luxemburg felé, ahol az állam segíti a cégeket abban, hogy ellopják a más országokat illető adókat. Mert az adóparadicsom lényegében ezt jelenti. De az ájultan szervilis EU hívők ezt már nem veszik észre.

Szóval kedves Szuper Agy, ha már szerényen így hívod magadat próbálj gondolkodni, mert egyelőre igen szerény képességeket mutatsz a szajkózott paneleiddel.

A nyilvánosság elé mindig csak a vádak kerülnek, az ezekre adott válaszok már nem. Teljesen megszokottá vált, hogy a vád maga az ítélet, és akit megvádolnak, az ne akarjon válaszolni, mert az csak propaganda. Milyen szövetség az, ahol nem lehet nyílt, oda-vissza alapú vitát folytatni a felvetésekről? Ez lényegében diktatúra.

A sztálinizmus jeleit egyelőre a liberálisok produkálják. Ugyanúgy kizárólagosságot, nemzetközi kizárólagosságot követelnek maguknak és ideológiájuknak.

A BENELUX és északi államok bemutató jelentések áttanulmányozása után kiderül, hogy az Európai Bizottság jogállamisági jelentése ott tart, ahol Orwell Állatfarm című regényében az Állatfarm tartott a disznók diktatúrája következtében.

Az ellenzékhez köthető Audik, Mercik, BMW-k miből származnak?

A jogállamiság nektek való gumicsont. A demokráciával és az emberi jogokkal együtt. A lényeg az a gazdasági haszonszerzés, amiből a kormány már tíz éve kizárja a nyugat érdekköröket, és ez a pénz itthon marad. Hát ez fáj a gazdáitoknak, és ti ezért tépitek a szátokat.

Akinek nincs értelmes válasza, az szőrszálhasogatásba menekül. Jelentős hasznot vittek ki, azt, ami az összes hasznuk volt, nem itt fektették be - ez az össze pénz jelentése, ha már óvodás szinten kell elmagyarázni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés