Megkezdődött az Európai Tanács rendkívüli ülése Brüsszelben

2020. október 01. 16:51

Terítéken a görög-török-ciprusi, illetve az EU-török kapcsolatok.

2020. október 01. 16:51
null

Megkezdődött csütörtök délután az Európai Tanács rendkívüli, kétnaposra tervezett brüsszeli ülése, mely főként a Törökországgal fennálló kapcsolatokra, a Földközi-tenger keleti térségében kialakult helyzet áttekintésére fókuszál, de napirenden lesznek a Kínával folytatott együttműködés és a fehéroroszországi válság kérdései is. Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői különös figyelmet fordítanak majd a Törökország és Görögország, illetve Ciprus között kirobbant konfliktusra, valamint az EU-török kapcsolatok áttekintésére.

Az állam-és kormányfők várhatóan ismételten aggodalmuknak adnak hangot a kialakult feszültség miatt. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke keddi meghívólevelében arra emlékeztett, hogy legutóbbi tanácskozásukon a tagállami vezetők teljes körű szolidaritásukról biztosították Görögországot és Ciprust. Továbbá azt hangoztatta, hogy a megbeszélésen minden lehetőség terítékre kerül az Európai Unió és tagállamai érdekeinek védelmére.

A megbeszélésen az EU és Kína közötti kapcsolatok ügye is napirenden lesz, tekintettel arra, hogy az Európai Unió együtt kíván működni Pekinggel egyebek mellett olyan nagy globális kihívások kezelésében, mint a koronavírus-járvány és az éghajlatváltozás. Az Európai Tanács várhatóan egyéb külügyi kérdésekkel is foglalkozni fog, így Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésével, valamint a fehéroroszországi helyzettel. Áttekintik továbbá a hegyi-karabahi konfliktus fejleményeit, illetve a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) követő jövőbeni kapcsolatrendszeréről folytatott tárgyalások állását. Emellett a brüsszeli értekezlet résztvevői vitát folytatnak az egységes európai uniós piac lehetőségeiről, az iparpolitika továbbfejlesztéséről és a legújabb digitális fejlesztések kínálta lehetőségek kihasználásáról is.

(MTI)

(Nyitókép: Angela Merkel német kancellár az Európai Unió kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2020. október 1-jén. MTI/EPA/Pool/Aris Oikonomou.)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandarin.
2020. október 01. 23:33
Testbeszéd. Merkel kancellár széttárt karokkal várja az EU politikusait, földre néző, lesütött szégyenlős tekintet, ez többet mond mint ezer szó. A fejétől bűzlik a hal!
zakar zoltán béla
2020. október 01. 20:48
A zoknis stasi lédi
bagira
2020. október 01. 20:03
Európát szélhámosok vezetik , nem vezetik hanem lerabolják .
bagira
2020. október 01. 19:57
Merkel meg az ursula is az akasztófára megérett , olyan tetemes a bűnük ha a kender kötélre 3x rászáradnak az is kevés büntetés lenne számukra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik