Erdogan: Az EU hatástalanná, vízió nélkülivé és sekélyessé vált

2020. október 1. 19:53
A török elnök szerint nincs olyan ügy a Közel-Keleten, amely az Európai Uniónak köszönhetően megoldódott volna.

Recep Tayyip Erdogan szerint „az Európai Unió Görögország és Ciprus pimaszságainak áldozataként hatástalan, vízió nélküli, sekélyes szervezetté vált”, miután a Törökországgal folytatott nemzetközi tengerjogi vitában Brüsszel Athént és Nicosiát támogatja.

A török elnök ezt csütörtökön jelentette ki az ankarai parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében nem sokkal az Európai Tanácsnak a török-görög vitát, és az EU-török kapcsolatokat kiemelt kérdésként kezelő, délután kezdődött ülését megelőzően.

Erdogan arról beszélt, hogy „egyetlen olyan problematikus ügy sincs a közel-keleti térségben, amely az Európai Unió kezdeményezésére és súlyának köszönhetően megoldásra talált volna”. „Éppen ellenkezőleg: minden válság, amelybe az unió belefolyt, csak nagyobb méreteket öltött” – fogalmazott az államfő.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Brüsszelben, a kétnaposra tervezett csúcstalálkozóra érkezve kijelentette: az Európai Unió stabilitást akar elérni és kiszámíthatóságot vár a Földközi-tenger keleti medencéjében, emellett teljes szolidaritását fejezi ki Görögországgal és Ciprussal.

Törökország az EU-tag Ciprussal, valamint a NATO- és EU-tag Görögországgal már régóta vitázik a tengeri határokról, de a Földközi-tenger keleti medencéjében az utóbbi években felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget. A török kutató- és fúróhajók a haditengerészet támogatásával próbafúrásokat végeznek a vitatott területen. Görögország és Ciprus is szuverenitása megsértésének tekinti a tevékenységet.

Az Európai Parlament (EP) a közelmúltban arra szólította fel Ankarát, hogy azonnal állítsa le „illegális fúrásait”, és egyúttal felkérte az uniós tagországok kormányait képviselő tanácsot, hogy álljon készen további célzott szankciók kidolgozására, olyanokra, amelyek nincsenek káros hatással a török népre és az ország területén tartózkodó menekültekre. 

Nem sokkal azt követően, hogy megkezdődött az Európai Tanács rendkívüli ülése, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben azt közölte: Görögország és Törökország kétoldalú katonai konfliktuskezelési mechanizmust hozott létre a Földközi-tenger keleti medencéjében esetlegesen bekövetkező viták és összetűzések kockázatának csökkentésére.

Fotó: MTI/AP/Török elnöki hivatal

(MTI)

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erdogannak fájdalmasan igaza van. EZ az EU a mostani liberális dominanciájával csak árnyéka a korábbi önmagának. Ha Orbán vezetné az EU-t, akkor lennének "víziói".

Az ok egyszerű, az Uniónak nincsen ütőképes hadserege ( az angolok nélkül különösen), katonailag a NATO-tól (USA) függünk.

A kutya másutt van elásva. Ha a németek elkezdenének komolyan fegyverkezni, akkor egy rakás ország
( franciák, belgák, hollandok, lengyelek, dánok, csehek etc.) hidegrázást kapna.

"Mostanra a NATO is csak egy gittegylet lett, pedig ezt amerika vezeti,"

Az USA-nak tulajdonképpen nincs szüksége a NATO-ra. A saját hadseregét bárhol, bármikor hatékonyan be tudja vetni, ha a helyzet úgy kívánja, ahogy ezt teszi is néha. Az USA a NATO-t azért tartja fenn, hogy egy esetleges USA-Oroszország háborúnak elsősorban Európa lehessen a színtere. A Briteket leszámítva a NATO-n belül az EU nem fügetlen, kivéve Törökországot. Ez a felismerés teszi lehetővé Erdogannak, hogy feltámassza a birodalmi eszméket. Szíriából (Eu segédlettel) már leharapott egy darabot. Következik Irak és a Kaukázus.

Ja, mint a fénykorában levő Napóleonnak, amikor egész Európa hozzá tartozott. ÍGY kellene a mostani EU-nak Orbán.

"Sajna a töröknek igaza van. Az EU egy béna kacsa."

Sajnos igazad van. Az egyes tagországok erősödése helyett a Brüszeli bürokratizmus izmosodik. Az egyes országokban a vezetők és a lakosság már a bürokratáktól szinte lépni nem tunak, sem a gazdaságban, sem a külpoltikában. Egységesen csináljuk a hülységeket, pld. szankciókkal Asszad ellen, az oroszok ellen, egységesen vezetjük be az EURO 6 stb szabványokat a CO2 ellen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés