Erdogan: Az EU hatástalanná, vízió nélkülivé és sekélyessé vált

2020. október 01. 19:53

A török elnök szerint nincs olyan ügy a Közel-Keleten, amely az Európai Uniónak köszönhetően megoldódott volna.

2020. október 01. 19:53
null

Recep Tayyip Erdogan szerint „az Európai Unió Görögország és Ciprus pimaszságainak áldozataként hatástalan, vízió nélküli, sekélyes szervezetté vált”, miután a Törökországgal folytatott nemzetközi tengerjogi vitában Brüsszel Athént és Nicosiát támogatja.

A török elnök ezt csütörtökön jelentette ki az ankarai parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében nem sokkal az Európai Tanácsnak a török-görög vitát, és az EU-török kapcsolatokat kiemelt kérdésként kezelő, délután kezdődött ülését megelőzően.

Erdogan arról beszélt, hogy „egyetlen olyan problematikus ügy sincs a közel-keleti térségben, amely az Európai Unió kezdeményezésére és súlyának köszönhetően megoldásra talált volna”. „Éppen ellenkezőleg: minden válság, amelybe az unió belefolyt, csak nagyobb méreteket öltött” – fogalmazott az államfő.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Brüsszelben, a kétnaposra tervezett csúcstalálkozóra érkezve kijelentette: az Európai Unió stabilitást akar elérni és kiszámíthatóságot vár a Földközi-tenger keleti medencéjében, emellett teljes szolidaritását fejezi ki Görögországgal és Ciprussal.

Törökország az EU-tag Ciprussal, valamint a NATO- és EU-tag Görögországgal már régóta vitázik a tengeri határokról, de a Földközi-tenger keleti medencéjében az utóbbi években felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget. A török kutató- és fúróhajók a haditengerészet támogatásával próbafúrásokat végeznek a vitatott területen. Görögország és Ciprus is szuverenitása megsértésének tekinti a tevékenységet.

Az Európai Parlament (EP) a közelmúltban arra szólította fel Ankarát, hogy azonnal állítsa le „illegális fúrásait”, és egyúttal felkérte az uniós tagországok kormányait képviselő tanácsot, hogy álljon készen további célzott szankciók kidolgozására, olyanokra, amelyek nincsenek káros hatással a török népre és az ország területén tartózkodó menekültekre. 

Nem sokkal azt követően, hogy megkezdődött az Európai Tanács rendkívüli ülése, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben azt közölte: Görögország és Törökország kétoldalú katonai konfliktuskezelési mechanizmust hozott létre a Földközi-tenger keleti medencéjében esetlegesen bekövetkező viták és összetűzések kockázatának csökkentésére.

Fotó: MTI/AP/Török elnöki hivatal

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2020. október 02. 09:47
".. egyetlen olyan problematikus ügy sincs a közel-keleti térségben, amely az Európai Unió kezdeményezésére és súlyának köszönhetően megoldásra talált volna. Éppen ellenkezőleg: minden válság, amelybe az unió belefolyt, csak nagyobb méreteket öltött" Hát, ezzel nehéz lenne vitatkozni... és nem csak a közel-keleti térség tekintetében.
nemecsekerno_007
2020. október 02. 09:27
Sajna a töröknek igaza van. Az EU egy béna kacsa.
Ernie Pantuso
2020. október 02. 08:50
Lehet nem szeretni ahogy az Erdogan kormányoz, de igaza van.
villogókékfog
2020. október 02. 08:48
Tévedtem, nem csak Kína röhög az eun, hanem mindenki. Nem érzik megalázónak a brüsszeliták???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik