Véleményterror, ami ott folyik

2020. október 1.
Agresszív politikai akció, amelyet a vak gyűlölet hajt, és már rég nem az egyetemről és Vidnyánszky Attiláról szól – mondja Lajos Tamás filmproducer a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult hisztériáról. Az intézmény kuratóriumi tagjának meggyőződése, hogy a felhergelt tüntetők az erőszakos fellépést akarják kiprovokálni.

Őry Krisztina interjúja a Mandiener hetilapban.

Ha nem volna elég a Színház- és Filmművészeti Egyetem körüli balhé, egy friss munkája, az Alapjogokért Központ új imázsfilmje kapcsán kapott hideget-meleget.
Nagyon büszke vagyok rá, meg kell mondjam. Szerintem a film siker, és bár vannak, akik politikai alapon kritizálják, a milliós nézettségszám alapján elérte a célját.

Mégpedig?
Az Igazság, erő, felemelkedés című videó egy szemléletformáló kampány része, amelyet az államalapítás évfordulóján indított az Alapjogokért Központ. Felkérésük úgy szólt, hogy a miniszterelnök június 6-ai, trianoni beszédéből is inspirálódva készüljön egy kisfilm, amely a magyarság Kárpát-medencei történetének meghatározó eseményeit dolgozza fel. A forgatókönyvet Köbli Norbert írta, a remekül kivitelezett filmet szenzációs csapat készítette, köztük Nagy András operatőr, Géczy Dávid rendező. Nagyon sokat dolgoztunk vele, hogy az adott körülmények között ilyen minőségben le lehessen forgatni.

Személyesen milyen reakciókat kapott?
Az egyik rektorhelyettes közölte: aki ilyen „irredenta, nacionalista, militáns” filmet csinál, az nem alkalmas az SZFE kuratóriumi tagságára. Semmi új nincs ezekben a vádakban, csak az történt, amit ilyenkor várni lehet. Derűvel hallgatom, és ha lehet, még büszkébb vagyok a filmre.

Hogy áll az egyetem körül kialakult patthelyzet? A kuratórium egy közelmúltban kiadott közleményében felszólítja az állóháború résztvevőit, hogy fejezzék be a politikai közjátékot, és kezdjék el végre az oktatást. Van remény az elmozdulásra?
Szeptember végén járunk, lassan négy hete zajlik az SZFE körüli politikai csatározás, a folyamatosan fenntartott hisztéria. Miközben az intézmény vezetése formálisan elzárkózik az egyeztetés elől, személyeskedő üzeneteket fogalmaz meg, megy a sárdobálás. És ami a legfelháborítóbb: egyre tisztábban látszik, hogy az oktatók hallgatóikat tolják maguk előtt a reflektorfénybe.

„Három dolog hiányzik a Színművészetiről: a szakmaiság, a tisztesség és az emberség”

A közelmúltban arra is fény derült, hogy már nyáron történtek előkészületek az őszi tanév szabotálására egy e célból szervezett táborban. Mit lehet erről tudni? 
Bár folyamatosan tagadják, hogy ez az egyetem szervezése volt, a birtokunkba került egy levél, amelyet az SZFE kommunikációs igazgatója küldött körbe a hallgatóknak, oktatóknak augusztus 5-én. Ebben egy augusztus 11-e és 14-e közötti szabadegyetemre invitálták az érdeklődőket, ahol a modellváltással kapcsolatos kérdéseket, annak művészeti, filozófiai vonatkozásait vitatták meg. A résztvevőknek börtönpszichológus beszélt arról, milyen érzés sokáig bezárva lenni, filmet vetítettek a 2009-es zágrábi egyetemfoglalásról, és olyan, egyébként politika által egyáltalán nem érintett emberek tartottak előadást többek között a polgári engedetlenségről, mint Gulyás Márton vagy Misetics Bálint, Karácsony Gergely tanácsadója. Ahogy a dokumentumban olvasható: 
a program célkitűzése, hogy „kritikai szelepeket nyisson”. Á, nem politizálnak, nem ők szervezték, dehogy! Egészen elképesztő. Ez nettó politikai akció, egy ellenzéki rendezvény, akárki akármit mond. Vagyis az egész ügy messze nem az SZFE-ről, Vidnyánszky Attiláról és nem is a kuratóriumról szól.

Címlapkép: Ficsor Márton

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés