Letiltotta a Facebook Jámbor Andrást

2020. szeptember 30. 22:13
Dúró Dórával kapcsolatban használt nem megfelelő kifejezést a Mérce egykori főszerkesztője a közösségi oldal szerint.

A Facebook „nem megfelelő kifejezés használatáért” miatt 24 órára letiltotta Jámbor Andrást, a Mérce egykori főszerkesztőjét. Jámbor a már visszaállított közösségi oldalán írta meg véleményét a történtekről.

„24 órára letiltott a Facebook, mert egy nem megfelelő kifejezést használtam, nyilván nem sértő kontextusban a Duró Dóra daralásáról szóló posztomban.

Ha igazi influenszer lennék vagy politikus, akkor most beszállnék az elnyomottsági versenybe, hogy hát a nagy multicég elnyom engem, hogy inkább Dúró Dórát kéne letiltani, aki ledarált egy könyvet gyűlőletkeltési szándékból. Jönnének a lájkok, jönne a dopamin, megkapnám a kémiai adagomat, amivel a közösségi média működik.

Az elmúlt időszakban főként a kiváló netflisex film a Társadalmi dilemma kapcsán, de már előtte is sokat gondolkodtam, hogyan kell üzemeltetni egy ilyen oldalon egy politikai blogot, mint ez, hogy ne erősítsem azokat a káros mechanizmusokat, amik ezt az izét, amit facebooknak vagy Instagrammnak hívnak működtetik. Nyilván a válasz az, hogy igazából csapádban vagyunk, de attól még az is válasz, hogy erre fel kell hívni a figyelmet, és nekünk, akiknek sok követőnk van van fellelőségünk abban, hogyan használjuk ezt a médiát, és mennyire erősítjük ennek káros folyamatait.

Pont ezért nem fogok bele állni ebbe a sértettségi versenybe. Nálam nem fogjátok random kommentelők kiemeléseit olvasni (fideszeseket se), hogy azzal mutassam be, hogy én különb vagyok náluk, és nem fogom bizonygatni, hogy engem megsértetek, hogy egyes társadalmi vagy szavazói csoportok buták. Nyilván mindenhol vannak hülyék, de ezek kiemelése csak a megosztottságot erősiti, és azt az érzelmekre ható médiafolyamatot, amely a közösségi problémák felvetése helyett az individuális versenyt erősiti különböző érzelmi és egyéni pozíciók megszerzésért, hiszen ezek hozzák a lájkok, az elérést a dopamint.

Meg őszintén nem gondolom, hogy a facebooknak le kéne tiltani Dúró Dórát, sőt azt se gondolom, hogy engem igazán nagy sérelem ért. Tök unalmas az, hogy azzal van tele a magyar politikai Facebook, hogy emberek sírnak, hogy rosszat mondtak róluk, hogy politikai vagy médiahatalommal rendelkező emberek random állampolgárok kommentjei ellen küzdenek.

Szerintem ez az egész félrevisz, és kb. a legnevetségesebb dolog, hogy a Mi Hazánk most tüntetést szervez a Dúró Dórát támadó kommentek miatt (egyébként tényleg ez mennyire nevetséges indok egy tüntetésre, ha csúnya kommentek miatt tüntetni mindenki napi hány tüntetés lenne?), méghozzá a Meseország mindenkiét kiadó Labrisz székháza elé, mintha a Labrisznak bármi köze lenne ezekhez a kommentkehez. Mintha nem a Mi Hazánk támadna egy csoportot, hanem valójában őket nyomnák el.

Valójában ezek az elnyomási sértettségi versenyek nem közügyek. persze nem kell mindig közügyekkel foglalkozni, lehet mindenkinek a saját lelki világával foglalkozni, csak az pont azt a virtuális közösségi média univerzumot erősiti, amiben a viták, a közösségi ügyek, az individualizmussal és az érzelmekkel szemben elvesznek.

Pont ezért jelezném, nem az a gond, hogy engem letiltott a facebook. Főleg nem a moderációval van gond (persze ezzel is van, de ez a nagy egészhez képest lényegtelen). Valójában az a gond, hogy a közösségi média felfalja az értelmes diskurzust, az olyan szervezeteket, gondolatokat és témákat erősiti, amik megosztanak minket, amiben a vita lehetetlen! Individualizál, felfalja a közöségben való gondolkodást.

Úgyhogy igen, eltiltott a facebook, így jártam, de légyszi ahelyett, hogy ezen felháborodtok, háborodjatok fel a facebook működésén, a sértettségi és elnyomási versenyeken, és ne ítéljetek el egy-egy komment, vagy egy-egy hülye vélemény kapcsán a társadalom egy részét.”

Kép: Jámbor András/Facebook

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...inkább Dúró Dórát kéne letiltani, aki ledarált egy könyvet ..."
És ha a Mein Kampf-ot darála volna, vagy Vass Albertet?

Mandi nélkül nem tudnék erről a Jámborról, de megígérte pár éve, hogy letiltja saját magát. Ahogy bírjuk FeGyőr ígéretét is, hogy nem lesznek lámpavasra lógatások.

Ki ez a Jámbor? valami meleg aktivista?

Hol vagy Jámbor?
"igazából csapádban vagyunk,"

Mitek van Jámbor?
"van fellelőségünk"

Mit nem fogsz, Jámbor?
"nem fogok bele állni"

Mit csináltak veled, Jámbor?
"hogy engem megsértetek,"

Mit csinál, Jámbor?
"megosztottságot erősiti,"
"versenyt erősiti"
"univerzumot erősiti,"

Ne spórolj a betűkkel, Jámbor!
"pozíciók megszerzésért,"

Mit hoznak, Jámbor?
"hiszen ezek hozzák a lájkok,"

Mit akartál írni, Jámbor?
"ha csúnya kommentek miatt tüntetni mindenki napi hány tüntetés lenne?),"

Nem ez a címe a könyvnek, Jámbor!
"méghozzá a Meseország mindenkiét"

Mikhez, Jámbor?
"ezekhez a kommentkehez."

Nagybetűvel kezdjük a mondatot, Jámbor.
"nem közügyek. persze nem kell mindig közügyekkel foglalkozni,"

Hol, Jámbor?
"közöségben való"

Sajnos, az utolsó mondatod sem sikerült, Jámbor.
"ne ítéljetek el egy-egy komment, vagy egy-egy hülye vélemény kapcsán a társadalom egy részét."

Ez bizony megint egyes lett, Jámbor. Szedd már össze magad, fiam!A fogalmazását még nem is osztályoztam. :)
Hármas alá.
Már múltkor is tettem neki egy szívességet, az az írása is tele volt helyesírási hibákkal.
És ez egy újságíró!!!
Ki az a hülye, aki alkalmazza?

Az ember nincs mindig egyforma formában.
Többet sportolok, mint abban a nagy melegben.

Válaszok:
pollip | 2020. október 1. 14:44

A mozgás, a sport, olvasás, tanulás - hála Istennek az idén végeztem - frissen tartja a memóriát.
Sajnos nem tudok lemenni az edzőterembe a covid miatt, de megoldom másmilyen sporttal.

Szerintem a kritikai érzékem mindig jó volt.
Amikor kicsikoromban nem voltam hajlandó bocsánatot kérni apukámtól, - anyukám hiába erőltette, nem is értettem, hogy miért kellene. Inkább vállaltam, hogy beállok a sarokba. De nem maradtam ott sokáig, mert anyukám észrevette, hogy elkezdtem bontani a házat. Az ujjammal lyukat kapartam a falba.

Gergőtől kapja a fizetést:-)))

Válaszok:
Sulammit | 2020. október 1. 16:14

Karácsony minden gyüttmentet alkalmaz.

Válaszok:
pollip | 2020. október 1. 17:03

Úgy tűnik. Csak ő tudja, kinek mit háláltatnak meg vele a budapestiek pénzén. Egyelőre telik rá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés